Sveriges Naturistförbund har för första gången valt en kvinna som ordförande. Arkivbild.
Sveriges Naturistförbund har för första gången valt en kvinna som ordförande. Arkivbild.

Efter 61 år – kvinna ska leda naturisterna

Sveriges Naturistförbund har tagit ett historiskt beslut – Malin Arlinder-Ekberg blir förbundets första kvinnliga ordförande. Det behövs fler yngre naturister och fler kvinnliga medlemmar, anser hon.

ANNONS
|

I helgen sammanträder Naturistförbundet i Lyckebo utanför Umeå där Malin Arlinder-Ekberg valts till ny ordförande, rapporterar SVT. En position som hittills enbart innehafts av män sedan starten den 11 augusti 1957.

- Det känns ganska bra, förhoppningsvis får jag nu chansen att få in fler kvinnor i föreningarna, för det är än så länge en mansdominerad värld, säger Malin Arlinder-Ekberg till TT.

ANNONS

Som längst har en ordförande suttit i 38 år, men numera väljs en person till uppdraget vartannat år.

Siktar på de yngre

Malin Arlinder-Ekberg tar sikte på framtiden. Att värva nya generationer är nästa steg för förbundet, anser hon.

- I dag har vi 2496 medlemmar totalt, vi har sjunkit lite de senaste åren. Många är pensionärer som varit medlemmar sedan trettioårsåldern, vi måste föryngra naturismen. Men det är svårt i den utseendefixerade värld vi lever i där inte ens bröstvårtan får visas.

Sommartid är det relativt lätt att vara naturist i Sverige. Ett antal stränder och campingar riktar sig till naturister, och dessutom reser många utomlands. Men på vintern blir det knepigare.

- Vintertid är det mera inomhus, då bastar man en gång i månaden eller hyr simhallar, firar lucia och så vidare, säger Malin Arlinder-Ekberg.

Ska bli flera

Sveriges Naturistförbund består i dagsläget av sjutton föreningar, men det ska det bli ändring på, lovar Malin Arlinder-Ekberg:

ANNONS

- Jag kommer kämpa för är att få in fler medlemmar och föreningar. Det finns en del föreningar som inte är med i förbundet. Vi är inte starkare än antalet vi är.

TT: Hur ska du fira ordförandeposten?

- Vi avslutar riksmötet i dag med fest.

TT

Fakta: Naturistens etikettsregler

Här är ett utdrag ur förbundets etikettsregler på naturiststrand eller naturistplats:

Du bör vara naken, det är väl därför du är där? Om inte du är naken kan det uppfattas som om du bara kom för att kika.

Visa alltid hänsyn till andra personer, speciellt barn. Respektera andra människors integritet. Det är oartigt att glo. Många kommer till stranden för att få en lugn stund och de vill inte bli störda.

Ha alltid med dig en handduk att sitta på när du är naken och använd den när du ska sitta på bänkar, stolar eller andra sittplatser.

På offentliga nakenbad ska du alltid fråga innan du tar bilder. Det är inte alla som önskar att hamna i andras privata fotoalbum.

Sex är en privatsak och ska utövas på andra platser än offentligt på naturiststränder och naturistplatser.

Om du möter någon som inte förstår naturistens etikett, berätta om det för den.

Källa: Sveriges Naturistförbund

ANNONS