En 38-årig man misstänks ha utsatt över 80 barn för sexbrott i det populära hästspelet 'Star stable'. Arkivbild.
En 38-årig man misstänks ha utsatt över 80 barn för sexbrott i det populära hästspelet "Star stable". Arkivbild. Bild: Bertil Ericson/TT

Ecpat: Spelbolag kan öka säkerheten för barn

En 38-årig man misstänks ha utsatt över 80 barn för sexbrott. Han inledde kontakterna i det populära hästspelet "Star stable". Både Ecpat och polisen anser att spelbolagen skulle kunna satsa betydligt mer på säkerheten för barn och unga.

ANNONS

I slutet av oktober väcker åklagare Marina Chirakova åtal mot 38-åringen som misstänks för allt från virtuella våldtäkter till sexuell posering. Barnen är minderåriga och vissa så unga som sju år, enligt Expressen.

Mannen är tidigare dömd för ett stort antal sexbrott mot barn. I det här fallet fick han kontakt med barnen via svenskutvecklade onlinespelet "Star stable". Men förövare finns på alla plattformar där barn och unga finns, enligt barnrättsorganisationen Ecpat.

– Det är inte bara ett specifikt företag som drabbas av det här, och vi är förvånade över att företag generellt inte erbjuder större säkerhet på de här ställena, säger Ecpats generalsekreterare Anna Karin Hildingson Boqvist till TT.

ANNONS

AI kan flagga

Det finns i dag tekniska lösningar som på olika sätt kan förebygga att sexbrott mot barn på nätet sker, säger hon.

– Det finns verktyg för åldersverifiering, man kan sätta åldergränser på ett spel så att vuxna inte tillåts delta – men det finns också verktyg för kontroll av identitet och verktyg som kommer att bli mer tillgängliga framöver där man med hjälp av AI (artificiell intelligens) kan flagga misstänkta konversationer, säger Anna Karin Hildingson Boqvist.

Många förövare använder bara spelen som en inkörsport för kontakt med barn och unga, och styr sedan över kommunikationen till chattar utanför spelet där brotten begås. Med hjälp av automatiserade kontroller skulle den typen av beteende kunna flaggas upp som en varning.

– Det finns massor med saker man skulle kunna flagga som man pratar om i klassiska groomingsammanhang. Någon som överöser en annan med beröm, tjatar eller ber om bilder, säger Thomas Andersson, senior rådgivare på Ecpat.

– Var och en av dessa saker behöver i sig inte betyda att något är fel, men det sänder en signal som innebär att företaget måste titta närmare på det, fortsätter han.

Andra kan varna

Även polisen anser att spelbolagen skulle kunna göra mer.

– Inget spelbolag eller social plattform tycker om att det här finns, sedan gör de ju olika mycket för att filtrera bort möjligheterna att det sker. Men med tanke på hur allvarliga brott det här är kunde vi gott önska att alla gjorde mer, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella it-brottscentrum.

ANNONS

Också han nämner olika typer av tekniska system som på ett säkert sätt kan verifiera användarens ålder. Viktigt är också att barn som blir utsatta av en förövare, men inte går på det, hör av sig till företaget.

– De kan då omedelbart reagera och spärra användaren, dennes alias och annan data som denne lämnat ifrån sig, exempelvis ip-adresser. Så försöker han logga in under ett annat namn men från samma dator blir han spärrad på nytt, säger Jan Olsson.

Star stable entertainments vd Johan Sjöberg säger till Expressen att säkerheten är mycket viktig för bolaget och att man ständigt arbetar för att kunna erbjuda spelarna en trygg och säker miljö online. I övrigt vill han inte lämna några kommentarer innan åtal har väckts.

Anja Haglund/TT

Fakta: Tips till föräldrar

Ecpats viktigaste råd till föräldrar är:

Skaffa kunskap om barnets liv på nätet och döm inte.

Förbjud inte eller hota med att barnet inte får använda nätet.

Prata på barnets villkor och lyssna till punkt.

Om något redan hänt:

Avlasta barnet från skammen – det är aldrig barnets fel.

Anmäl olämpligt innehåll – så att materialet kan tas ned.

Polisanmäl vid misstanke om brott.

Källa: Ecpat

ANNONS