Molekylerna sönderdelas och identifieras på flera olika sätt med hjälp av en högupplösande masspektrometer, ett högteknologiskt instrument som ger hög analytisk säkerhet.
Molekylerna sönderdelas och identifieras på flera olika sätt med hjälp av en högupplösande masspektrometer, ett högteknologiskt instrument som ger hög analytisk säkerhet.

Droger kan spåras med ny salivmetod

En ny metod för drogtester, som bygger på enklare och mindre kränkande provtagning, ger säkrare resultat och dessutom är billigare, har utvecklats vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS
|

Den nya metoden bygger på att patienter får lämna salivprov från munnen i stället för att ge ett urinprov.

- Det är enklare att skölja munnen i två minuter än att urinera under övervakning, säger Magnus Axelsson, som är överläkare på klinisk kemi på Sahlgrenska.

Och medan själva provtagningen är enklare är metoden i sig mycket mer komplicerad. Molekylerna sönderdelas och identifieras på flera olika sätt med hjälp av en högupplösande masspektrometer, ett högteknologiskt instrument som ger hög analytisk säkerhet.

ANNONS

Designerdroger

I dagsläget kan forskarna identifiera över 70 olika substanser i ett enda prov, inklusive designerdroger och missbruksläkemedel som tidigare inte kunnat upptäckas i lika stor utsträckning genom traditionella drogtester.

- Men det kan bli fler. Metoden är gjord så att vi kan lägga till nya designdroger när de dyker upp, säger Magnus Axelsson.

Tidigare har drogtesterna byggts på urinprov. Den metoden är mycket mer osäker och man får testa för varje drog för sig. Det blir dyrt och är dessutom problematiskt.

- Det går nästan inte att gissa i dag vad patienterna har tagit för droger, säger Magnus Axelsson.

Kostnaden för det nya testet rör sig om cirka en tiondelav vad ett helt batteri av tidigare tester skulle kostat. Och då får man besked om många fler droger med större säkerhet.

7000 prover

Forskarna har arbetet under drygt ett år med metodutveckling och metoden har varit i ordinarie bruk sedan 1 oktober förra året. Hittills har drygt 7000 prover behandlats. Testen används i dag inom sjukvården och socialtjänsten då Sahlgrenska universitetssjukhuset driver ett sjukhuslaboratorium.

ANNONS

Men man kan i framtiden tänka sig att utvidga användningen. Det finns ett intresse från flera andra sjukhus i landet. Man kan tänka sig rättsmedicinska tillämpningar och kanske också inom idrotten.

- Vi har funderat på om dopingsubstanser går att hitta i saliv. Litteraturen är inte lika tydlig men det är något vi har i bakhuvudet. Vi tittar på det, säger Magnus Axelsson.

Nydanande metod

Det finns flera andra försök att utveckla metoder att hitta droger via saliv.

- Enskilda komponenter har prövats tidigare i olika sammanhang. Men att man till ett rimligt pris får ett så stort paket, att det är så säkert och att det baserar sig på saliv så att de slipper integritetsintrånget gör vår metod nydanande, säger Magnus Axelsson.

TT

ANNONS