En 17-årig pojke som åtalats efter det att en 16-åring mördades i mars 2020 frias av tingsrätten. Arkivbild.
En 17-årig pojke som åtalats efter det att en 16-åring mördades i mars 2020 frias av tingsrätten. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

17-åring frias – fortsatt utredning om mord

En 16-årig pojke sköts till döds med flera skott i Biskopsgården på våren 2020. Hans flickvän blev svårt skadad. Nu friar Göteborgs tingsrätt en 17-årig pojke som åtalats för dådet. Samtidigt fortsätter polisens utredning om händelsen.

ANNONS

Polis och åklagare anser att mordet kan kopplas till en lång konflikt mellan kriminella grupper i stadsdelen Biskopsgården. Tingsrätten håller med om att bevisningen "starkt talar för" att det är så.

Konflikten har på senare år till stor del utspelats mellan mycket unga personer på båda sidorna.

Pojken som miste livet var inte alls inblandad i konflikten. Men han hade en nära släkting som haft en ledande roll i den ena grupperingen. Det har lyfts fram som ett troligt motiv för dådet.

Vapen och cyklar

16-åringen satt tillsammans med flickvännen och två andra flickor vid en skola i Länsmansgården, som är ett område i Biskopsgården, när de plötsligt blev beskjutna. Två maskerade personer sköt mot ungdomarna, och flydde sedan på var sin cykel.

ANNONS

Pojken avled av sina skador. Flickvännen blev livshotande skadad och har fått bestående men. De andra flickorna träffades inte, men åklagaren anser ändå att de blivit utsatta för mordförsök.

Två dagar senare hittades cyklarna i ett cykelförråd i närheten, och efter det hittades två vapen som bedöms ha använts vid dådet i ett skogsparti – en revolver och ett automatgevär av märket Kalasjnikov.

Men vilka var personerna som använde vapnen och cyklarna?

– Det har gjorts stora ansträngningar för att spåra de här gärningsmännen. Och det framstår som att arbetet som gjorts är gediget. Trots det leder underlaget som lagts fram ändå till vår slutsats att det återstår tvivel, säger Henrik Andersson, domare i tingsrätten.

– Det är en mängd olika detaljer och omständigheter som vi beaktat och värderat, tillägger han.

"Enorm lättnad"

Den åtalade pojken var bara 15 år när mordet begicks.

– För hans del är domen oerhört glädjande och kanske framförallt lättande. En enorm lättnad, säger advokat Peter Gillberg, som försvarar den nu 17-årige pojken.

17-åringen döms dock till fyra månaders sluten ungdomsvård för ett grovt vapenbrott en månad efter mordet. Tingsrätten bedömer att han tycks ha dragits in i en av de kriminella grupperna, men att man inte vet om han var en av skyttarna vid skolan.

ANNONS

En nu 19-årig pojke som var åtalad för medhjälp till mord och mordförsök frias också från detta av tingsrätten, men får villkorlig dom och 90 dagsböter för hot mot tjänsteman.

Ingen är utpekad för att ha varit den andre skytten vid dådet.

– Det här är ett fortsatt spaningsärende, sade kammaråklagare Thomas Willén till Dagens Nyheter vid rättegången.

Åklagaren ville på tisdagen inte ta ställning till om domen ska överklagas.

20 döda i konflikten

Totalt har 20 personer dödats i gängkonflikten, skriver Göteborgs-Posten.

Den mest uppmärksammade händelsen har varit skottlossningen på en restaurang 2015, då två personer dödades och flera skadades. Sju män dömdes för dådet, två av dem till livstids fängelse.

Mordet på en polisman i Biskopsgården i somras anses också vara kopplat till konflikten, även om polismannen inte var målet för skottlossningen. En 17-årig pojke som misstänks för den dödsskjutningen väntas bli åtalad på måndag.

ANNONS