Utredningen om dödsfallsutredningar i polisområde Halland visar att dokumentationen i många fall är så bristfällig att det är svårt att avgöra om det handlar om ett naturligt dödsfall, ett självmord eller ett brott. Arkivbild.
Utredningen om dödsfallsutredningar i polisområde Halland visar att dokumentationen i många fall är så bristfällig att det är svårt att avgöra om det handlar om ett naturligt dödsfall, ett självmord eller ett brott. Arkivbild.

Dokumentslarv – polisen kan ha missat mord

Utredningar av dödsfall i polisregion Halland har haft stora brister under lång tid. Det visar en utredning som inletts efter larm från anhöriga och media.

ANNONS
|

Efter flera uppmärksammade fall där möjliga mord avskrivits som olyckor fick polisen i polisområde Halland massiv kritik. Kritiken kom både från anhöriga och från media.

Leif GW Persson tog i programserien "Veckans brott" upp flera fall där polisens insatser uppfattades som bristfälliga. Bland annat ett fall med en 30-årig kvinna som hittades död på en gård utanför Falkenberg och en ung man som hittades död i skogen i Ullared.

Saknas identitet

Nu har en granskningsgrupp av erfarna utredare och kriminaltekniker gått igenom 500 dödsfallsundersökningar i polisområdet från 2015 till 2018, och rapporten är graverande.

ANNONS

Bland annat påpekas att det i flera ärenden saknas dokumenterad information om omständigheterna runt dödsfallet, att det saknas dokumentation av förhör och att till och med identiteten på – och förhör med – vittnen lyser med sin frånvaro.

Utredarna skriver: "Det är svårt att förstå hur en förundersökningsledare, utifrån den bristande dokumentationen i dessa ärenden, kunnat göra en bedömning om det är ett naturligt dödsfall eller om ett brott begåtts".

- Det handlar mycket om strukturella fel. Vid tillfället kan det ha funnits muntlig information till grund för besluten, information som sedan inte dokumenterats, säger Robert Karlsson.

Drabbar anhöriga

En konsekvens av bristande dokumentation är att det kan drabba de anhöriga till den döde.

- När de har kommit ur chocken och ett halvår senare ringer till oss och vill försöka förstå vad som hänt finns det inget minne kvar, och brister i dokumentationen gör då att processen inte blir rättssäker, säger Robert Karlsson.

ANNONS

Utredningen föreslår flera åtgärder, såsom utbildningsinsatser för all personal i yttre tjänst och möjlighet att tillföra större utredningsresurser. Åtgärder har redan vidtagits långt innan rapporten var klar.

- Vi ser en helt annan inställning i Halland nu jämfört med tidigare, säger Robert Karlsson.

TT: Kan det finnas mördare som gått fria på grund av brister i någon av utredningarna?

- Man får vara klar över att när människor dör under våldsamma eller ovanliga omständigheter så finns det alltid en osäkerhetsfaktor. Men vi lever med den osäkerhetsfaktorn hela tiden, säger Karlsson och fortsätter:

- Men om jag ska svara på frågan: ja, det kan finnas sådana ärenden, men det ingår i polisens arbete även om man gör allt man kan göra. Och nu minskar vi den risken.

ANNONS

TT

Fakta: Utredningens slutsatser

Urval ur sammanfattningen i utredarnas rapport:

- Brister gällande utredningsåtgärder.

- Initial inställning om händelsen är ett brott eller inte.

- Det saknas dokumenterad information om vad som legat till grund för det initiala beslutet att ärendet ska hanteras som en dödsfallsutredning.

- Loggar/dagboksblad är bristfälliga.

- Primärrapporterna har för skiftande kvalitet.

- Bristfällig information om dödsfallet till rättsmedicinalverket.

- Kriminalteknikerna undersöker för få dödsfall.

- Felaktiga brottskoder.

Slutsatsen i rapporten: "Gruppens uppfattning är att nuvarande utredningsorganisation på ett negativt sätt påverkat möjligheten att bedriva dödsfallsutredningar på ett effektivt och rättssäkert sätt".

Källa: Polismyndigheten Region Väst

ANNONS