Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

VM-kvalmatchen i fotboll frivisades på nätet.

Discovery i rasande attack mot Com Hem

Discovery trappar upp tonläget rejält i avtalsstriden med Com Hem. I ett pressmeddelande går bolagets vd till rasande attack mot tv-distributören.

Com Hem har lämnat ett nytt motbud i den pågående tvisten med Discovery Networks. Men motbudet fick det att rinna över för Discovery.

"Com Hem/Boxers senaste bud är ett dåligt skämt snarare än en seriös förhandling", säger bolagets vd Henriette Zeuchner i ett pressmeddelande.

På Facebook skriver Com Hem att man har accepterat Discoverys förslag på ersättning, men att tv-bolaget valt att fortsätta konflikten. Zeuchner säger sig vara "chockad över att Sveriges största tv-distributör blåljuger".

"Ett straff"

Henriette Zeuchner kallar också Com Hems senaste bud för en "bomb i förhandlingarna" och fortsätter:

"I deras helt nya – och bisarra – förslag kräver de att vi ska betala DEM en enorm summa pengar för att ens få komma tillbaka till deras plattform. De antydde även att det var straffet för att vi stått upp emot dem."

- Det är kärnan i det, de ljuger och har kommit med ett fullständigt bisarrt upplägg. Com Hem/Boxer kontrollerar över 50 procent av den svenska marknaden och har en vinstmarginal på 50 procent. De använder sin storlek för att diktera villkoren, säger Discoverys presschef Dan Panas till TT.

"Under vår värdighet"

Com Hem vill inte bemöta Discoverys hårda formuleringar.

- Vi är ledsna över det här, vi är ju trots allt deras kunder. Men det är under vår värdighet att kommentera det, så vi avstår, säger presschefen Fredrik Hallstan.

- Vi vill inte heller kommentera pågående förhandlingar och alla deras påståenden i medierna, även om Discovery vill göra det. Vi ska försöka fortsätta förhandlingarna på ett seriöst och värdigt sätt.

VM-kvalmatchen mellan Sverige och Vitryssland som tv-tittarna riskerade att snuvas på frivisades på söndagskvällen på nätet via Discoverys egen playtjänst och på Aftonbladet. Enligt Com Hem tackade Discovery dock nej till att visa matchen gratis även i marknätet.

Helt låst läge

Läget har varit helt låst i förhandlingarna mellan Discovery och Com Hem. Distributören hävdar att färre tittar på Discovery Networks kanaler. Discovery i sin tur hänvisar till MMS tittarmätningar och menar att de tvärtom ökar i antal tittare.

När de två parterna inte kunde komma överens och avtalet löpte ut natten mellan torsdag och fredag, försvann kanalerna från Com Hem/Boxers kunder.

Discovery Networks har vid flera tillfällen hamnat i liknande dispyter med olika distributörer, där bolagets kanaler har släckts ner.

- Det här är en viktig principiell fajt. Förhandlingarna med distributörerna handlar i grunden om att vi ska kunna fortsätta att satsa på svensk underhållning och stora sporträttigheter, säger Dan Panas.

TT: Är det bara ni som tar fajten? Andra tv-bolags kanaler släcks inte ner ideligen?

- Jag kan bara svara för oss.