Diabetesmedicinen helt slut i Sverige – används för bantning

Den har kallats för Hollywoods sämst bevarade hemlighet och används som ett bantningspreparat – nu är diabetesmedicinen Ozempic slut i hela Sverige. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

Det nya diabetesläkemedlet Ozempic är framtaget för diabetiker och lanserades i Sverige för fem år sedan. Läkemedlet har också visat sig leda till aptitförlust och illamående – och flera amerikanska kändisar har tidigare varit öppna med att de använder medicinen för viktnedgång.

Efter att ”Hollywoods sämst bevarade hemlighet” även nådde Sverige har läkare märkt av en allt högre efterfrågan. Nu är medicinen slut i hela landet, rapporterar Svenska Dagbladet. Vårdpersonal uppmanas nu att se till att de som riskerar att bli utan Ozempic byter till ett annat likvärdigt läkemedel, enligt tidningen.

Hyllas av kändisar

Läkemedlet sänker blodsockret, vilket behövs för personer med typ 2 diabetes eftersom deras blodsockernivåerna kan bli farligt höga. I dag skrivs det även ut till personer diagnostiserade med fetma för att de ska gå ner i vikt.

ANNONS

På sociala medier har Ozempic hyllats av bland annat Elon Musk, vd för Tesla och Twitter, komikern Chelsea Handler och modellen Remi Bader.

Läkemedelsverket, Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och företaget bakom Ozempic, Novo Nordisk skickade nyligen ett brev till hälso- och sjukvårdspersonal där de uttryckte sin oro för att förskrivning utanför indikationen riskerar att leda till att personer med typ 2-diabetes inte får tillgång till läkemedlet.

En granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att Ozempic även skrivits ut till personer som varken är överviktiga eller har diabetes.

LÄS MER:Medicinen slut på apoteken i Halland – oro bland patienter

ANNONS