Jeffrey Dahmer, till vänster, gjorde sig skyldig till 17 mord innan han dödades 1994. Börje Salming, i mitten, gick bort i november 2022. Längst till höger syns Clark Olofsson, svensk bankrånare som är dömd till flera brott, släpptes på fri fot 2018.
Jeffrey Dahmer, till vänster, gjorde sig skyldig till 17 mord innan han dödades 1994. Börje Salming, i mitten, gick bort i november 2022. Längst till höger syns Clark Olofsson, svensk bankrånare som är dömd till flera brott, släpptes på fri fot 2018. Bild: Kollage GP

Det googlades mest i Sverige 2022

Vad vill moderaterna? Hur gammal är Putin? Och varför åkte Tommie ur Robinson? Alla dessa frågor platsar på Googles lista över de mest populära sökningarna från förra året.

ANNONS
|

Google är den överlägset mest använda sökmotorn i världen. Enligt flertalet källor har Google över 90 procent av marknadsandelarna för sökmotorer. Microsofts Bing är tvåa med tre procent. I stort sett alla svenskar som söker information på internet gör det via Google, enligt Internetstiftelsen.

Vad googlades mest av svenskarna 2022?

Året som gått präglades av Rysslands invasion av Ukraina, och det märks i Google-statistiken. Men även svenska valet, stora sportevenemang och underhållning har klättrat upp på listan över de hetaste ämnena i Sverige för 2022.

2022 års mest trendande sökningar på Google i Sverige

1. Ukraina

2. Clark Olofsson

3. Valresultat

4. VM

5. Valkompassen

6. OS

7. Börje Salming

8. Wordle

9. Fotbolls-EM

10. Jeffrey Dahmer

I mitten av maj nådde Clark Olofsson-googlingarna sin topp i Sverige, Jonas Åkerlunds tv-serie om bankrånarens galna liv släpptes på Netflix femte maj.

ANNONS

Den amerikanske seriemördaren Jeffrey Dahmer är den andre brottslingen på listan, och han delar ännu en egenskap med Clark Olofsson – serien om hans liv och brott släpptes den 25 september. När sökandet på ”Jeffrey Dahmer” var som mest intensivt kan ni säkert gissa.

Wordle är ett spel där du ska klura ut ett ord om dagen – samma ord för alla användare. Spelet köptes av The New York Times förra året och söktes efter som mest i februari.

I november förra året gick Börje Salming bort i sviterna av nervsjukdomen ALS, efter ett snabbt sjukdomsförlopp. Samma vecka skjöt sökningarna i höjden. Bara två veckor efter bortgången sjönk sökningarna snabbt och han blev omsprungen av Wordle igen.

Fler och fler väljer bort Google

Kritik mot Sergey Brin och Larry Pages skapelse hörs dock från teknik-världen. Förra året skrev bloggaren och programutvecklaren Dmitri Kyle Brereton om hur Googles sökresultat bara är annonser eller SEO-artiklar. Artiklar som anpassats med syftet att nå toppen av sökresultaten på Google, utan att egentligen ha informationen som används (SEO – search engine optimization eller sökmotoroptimering). För att komma förbi problemet lägger Brereton, och många med honom, till ”Reddit” efter sökningen.

Bild från år 2000 på Larry Page, till vänster, och Sergey Brin, till höger, i Googles dåvarande huvudkontor i Kalifornien. De båda grundade Google år 1998.
Bild från år 2000 på Larry Page, till vänster, och Sergey Brin, till höger, i Googles dåvarande huvudkontor i Kalifornien. De båda grundade Google år 1998. Bild: Randi Lynn Beach

I The New Yorker skriver Carrie Battan om sitt år på Reddit och hur folks diskussioner på forumet ger henne svar som inte slutar i total övertygelse om att hennes hund ska dö när den beter sig lite konstigt – vilket blev fallet när hon letade bland sökresultaten på Google. Istället hittade hon en berättelse som passade in precis på hennes upplevelse och hon guidades till en lösning. Därefter gör hon precis som bloggaren och programutvecklaren.

ANNONS

Hur? Vad? Varför?

Google listar även svenskarnas vanligaste frågor till sökmotorn, sorterat efter de tre klassiska frågeorden ”hur”, ”vad” och ”varför”.

Mest googlade varför-frågorna i Sverige 2022

1. Varför krig i Ukraina?

2. Varför strejkar SAS?

3. Varför åkte Tommie ur Robinson?

4. Varför är elen så dyr?

5. Varför är inte Sverige med i Nato?

6. Varför heter det Hesa Fredrik?

7. Varför är retorik viktigt?

8. Varför får man ALS?

9. Varför är diesel dyrare än bensin?

10. Varför ska man vaccinera sig?

Politik verkar vara ämnet som svenskarna vill få förklarat för sig. Men även dramatiken i TV4:s överlevnadsdrama Robinson tycks ha intresserat befolkningen. Så varför åkte Tommie ur Robinson?

Det första Google-resultatet är en artikel i Aftonbladet där misstankar om att Tommie Gyllin har uttryckt sig rasistiskt mot en annan deltagare förs fram. Enligt Gustav Carlsson, exekutiv producent på TV4 ”uttryckte sig Tommie på ett vis som går emot Robinsons förhållningsregler” och därför fick han lämna äventyret.

Mest googlade vad-frågorna i Sverige 2022

1. Vad kostar elen idag?

2. Vad är Nato?

3. Vad händer i Ukraina?

4. Vad är en oligark?

5. Vad ska jag rösta på?

6. Vad är apkoppor?

7. Vad kostar bensinen idag?

8. Vad vill Moderaterna?

9. Vad är norrsken?

10. Vad är garantipension?

Den tämligen breda undran om vad moderaterna vill googlades mest under veckan för valet, föga förvånande. Socialdemokraterna är det partiet näst flest undrade vad de vill, därefter följer Liberalerna.

Mest googlade hur-frågorna i Sverige 2022

1. Hur röstar man?

2. Hur gammal är Putin?

3. Hur smittar apkoppor?

4. Hur många medaljer har Sverige i OS?

5. Hur lång tid tar det att få pass?

6. Hur många har dött i Ukraina?

7. Hur många soldater har Ryssland?

8. Hur ser valet ut just nu?

9. Hur många soldater har Sverige?

10. Hur länge har Putin varit president?

Valet och kriget i Ukraina dominerar listan. Apkopporna googlades som mest i maj, då undrade folk vad det var för något, medan de två månader senare undrade hur sjukdomen smittar.

ANNONS