En dement äldre person blev utan mat. Arkivbild.
En dement äldre person blev utan mat. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Dement blev utan mat – fick livshotande skador

En dement äldre person i Göteborg tackade nej till hjälp av ny hemtjänstpersonal. På grund av bristande kunskap om sjukdomsbilden lämnades personen utan stöd, vilket ledde till livshotande skador, rapporterar Göteborgs-Posten.

ANNONS

Hemtjänstpersonalen upptäckte i maj att personen hade fått i sig för lite mat, enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Under en omorganisation var ordinarie personal mindre närvarande, trots information från anhöriga om personens önskan att undvika ny personal.

Personal som besökte personen hade inte tillräcklig kunskap om sjukdomsbilden och gick därifrån när den äldre tackade nej till hjälp. Det ledde till livshotande hälsoproblem, bland annat näringsbrist, vätskebrist och njursvikt.

"Det var osäkert om omsorgstagaren skulle överleva", står det i lex Sarah-anmälan till Ivo.

En kombination av olika omständigheter har lett till att det har missats i kommunikationen, enligt verksamhetschef Helena Skärby.

ANNONS

– Det är olyckligt att detta har hänt. Tittar man på händelseförloppet så har man agerat rätt när man väl insett allvaret. Jag tycker att medarbetarna har följt de rutiner vi har, säger hon till GP.

ANNONS