Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vanligen beror husbränderna på att fler tänder ljus i december och glömmer att släcka dem. Arkivbild.

December är här – då ökar bostadsbränderna

Levande ljus och brinnande lyktor utomhus. I december ökar antalet bränder i hemmet i jämfört med resten av året. Rick Johansson och hans familj vet hur illa det kan gå om ljus inte släcks.

För snart tre år sedan på juldagsmorgonen upptäckte Rick Johanssons fru att huset var i lågor. Kvällen innan hade en ljuslykta utanför ytterdörren inte släckts – familjen trodde inte det var farligt.

- Jag och mina två döttrar låg och sov och när min fru väckte mig var jag alldeles i chock. Vi tog oss ut i knappt några kläder och det var både sorgligt och kyligt, säger Johansson till TT.

Men familjen är inte ensam. Varje år i december sker runt 1 000 bostadsbränder i Sverige, jämfört med i genomsnitt 5 800 årligen, enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

December mer riskfyllt

I det flesta av fallen leder det inte till att människor mister livet. Men ungefär 100 personer omkommer årligen och runt 15 av dem i december. Förra året stack ut – preliminärt dog 20 personer. Hittills i år har 94 personer omkommit och antalet lär öka den kommande månaden, tror Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

- Tyvärr kommer det inte att stanna av eftersom december brukar vara den värsta månaden när det gäller bostadsbränder. Det är väldigt dystert, men så ser det ut varje år, säger han.

Vanligen beror husbränderna på att fler tänder ljus i december och glömmer att släcka dem, men precis som under resten av året, också för att folk glömt att stänga av spisen.

- Många gånger beror bränderna på att personer varit distraherade, inte uppmärksamma och helt enkelt glömt. Det märker vi i bland annat i rapporter från räddningstjänsten.

Antalet brandlarm ökar

Enligt SOS Alarm ökar antalet larmsamtal om bostadsbränder med runt 45 procent i december jämfört med perioden februari–november. I många av fallen beror det på att hushållet saknat en fungerande brandvarnare.

- Ungefär nio av tio har en brandvarnare hemma. Få vet dock om den fungerar. Man glömmer helt enkelt bort att kolla sin brandutrustning, säger Anders Lundberg.

"Finns inga säkra ljus"

I Rick Johanssons fall hann brandvarnaren inte börja tjuta innan hela familjen tagit sig ut ur huset. I dag bor de i ett nybyggt hus och vill aldrig mer uppleva juldagen för snart tre år sedan.

- Så mitt tips är: tro aldrig att det finns några säkra ljus, inte ens utomhus. Har du inte uppsikt så använd batteriljus i stället, säger han.