De föll offer för terrordådet

Rakhmat Akilov har dömts för den dödliga attacken som tog fem människors liv. 11-åriga Ebba Åkerlund, tvåbarnspappan Chris Bevington, småbarnsmamman Maïlys Dereymaeker, politikern Marie Kide från Trollhättan och Lena Wahlberg från Ljungskile var de som dog under det fruktansvärda attentatet. – Lena Wahlberg var mycket uppskattad och är djupt saknad. Våra tankar går till hennes familj och anhöriga, samt till hennes Amnestyvänner i Ljungskile, säger Anna Lindenfors generalsekreterare Amnesty Sverige.

ANNONS
|

Klockan 14.53 fredagen den 7 aprilkom de första larmen - en lastbil hade kört rakt in i en folkmassa i centrala Stockholm.

Allteftersom klarnade bilden av vad som hänt. En maskerad man hade kapat en lastbil i samband med att föraren lastade av varor. Chauffören försökte förgäves stoppa lastbilen men lyckades inte.

Kaparen körde sedan in på Drottninggatan i centrala Stockholm - och på gågatan. Människor flydde i panik för sina liv samtidigt som kaparen hänsynslöst mejade ner ett stort antal personer med lastbilen.

Färden tog slut när kaparen rammade lastbilen in i hörnet av Åhléns City.

Sedan flydde mannen själv från platsen. Under en presskonferens på fredagseftermiddagen gick polisen ut med en man som setts kring Drottninggatan i samband med dådet. De sa inte då att det var den misstänkte utan gick ut med att de var intresserade av att komma i kontakt med honom eller någon som visste vem det var.

ANNONS

"Han erkänner terroristbrott"

Timmarna senare klev mannen in i en butik i Märsta. Eftersom han uppträdde "märkligt", enligt vittnen, samt att han hade skador och glassplitter på sig larmades polisen som snart kunde komma och gripa mannen.

Mannen var den 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan.

Via sin advokat erkände Rakhmat Akilov det dödliga lastbilsdådet.

– Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, sade hans advokat Johan Eriksson under häktningsförhandlingen.

På torsdagen dömdes han för terroristbrott till livstids fängelse och utvisning.

Fem dog i attacken

Fem personer miste livet vid lastbilsattacken:

Det yngsta offret var 11-åriga Ebba Åkerlund från Stockholm. Hon var på väg hem efter skolan i fredags i samband med lastbilens vansinnesfärd på Drottninggatan och hon lyckades inte fly undan.

– Det var en fin elev, har Maija Möller Grimakova som är rektor på den skola som flickan gick på, beskrivit henne för DN.

Rektorn berättade för tidningen att många på skolan är ledsna över att ha förlorat en vän.

– Det är barn i sorg. De är ledsna, de ställer frågor som vi försöker svara på. Det är viktigt att vi bemöter dem och deras frågor, sa hon också till DN.

På torsdagen, veckan efter dådet, skickade hennes familj en hälsning via TV4:

ANNONS

"Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta. Vi behöver nu lugn och ro för att bearbeta vår sorg och ber om förståelse för att vi behöver göra det i fred".

"Djupt saknad"

Även 69-åriga Lena Wahlberg från Ljungskile dog i dådet. Hon var ordförande för Amnesty på orten och har engagerat sig i Amnesty sedan 1985. Lena Wahlberg beskrivs som en tongivande medlem i gruppen.

– Lena Wahlberg var mycket uppskattad och är djupt saknad. Våra tankar går till hennes familj och anhöriga, samt till hennes Amnestyvänner i Ljungskile, säger Anna Lindenfors generalsekreterare Amnesty Sverige.

Lenas anhöriga har valt att inte kommentera dödsfallet närmare. Men i Aftonbladet beskriver hennes lillebror Lena som en människa som brann för att ta hand om barn.

Han berättar att hon stöttade alla svaga och tog hand om de som hade det svårt i livet.

– Hon var så otroligt god, hade aldrig några baktankar utan var bara en väldigt god människa, säger han till tidningen.

"Vi är förtvivlade"

Tvåbarnspappan Chris Bevington, 41, kommer från Storbritannien men var bosatt i Stockholm. Han blev också påkörd av lastbilen och dog av sina skador.

Två dagar efter attentatet kom Chris Bevingtons anhöriga med ett uttalande:

– Vi är förtvivlade över vår talangfulle och omtänksamma sons tragiska död. En underbar make, son, pappa, bror och nära vän till många, sa då pappan John Bevington.

Chris Bevington jobbade på streamingtjänsten Spotifys kontor i Stockholm.

ANNONS

– Han hade stor betydelse, inte bara för verksamheten utan för alla som hade privilegiet att lära känna och arbeta med honom. Det finns inga ord för hur saknad han kommer att bli och för hur ledsna vi alla är över att ha förlorat honom på det här sättet, skrev Spotifygrundaren Daniel Ek på Facebook.

Anmäld som saknad

Det fjärde offret, 31-årige småbarnsmamman Maïlys Dereymaeker från Belgien, var i Stockholm på semester. När lastbilsdådet inträffade hade hon shoppat. Eftersom hon inte hade på sig några id-handlingar dröjde det innan hon var identifierad och hennes anhöriga kunde få dödsbeskedet. De hade då anmält Maïlys Dereymaeker som saknad.

Söndagen efter attentatet publicerade den belgiska kommunen hon kom från ett pressmeddelande på sin hemsida. ”En ung kvinnlig medborgare i Halle förlorade sitt liv i den fruktansvärda attacken i Stockholm".

De skrev också: "Kommunfullmäktige och administration skulle vilja uttrycka sina mest uppriktiga deltagande till familjen och vänner av offret”.

Maïlys Dereymaeker jobbade som psykolog, framförallt med asylsökande på belgiska Migrationsverket.

På Facebook har man startat en minnessida i hennes namn: "Vi hoppas att de som stått Maïlys nära ska finna tröst i att kunna besöka hennes profil för att minnas och hylla hennes liv" står det.

Det femte offret

Utöver de fyra döda skadades 15 personer vid det misstänkta terrordådet.

ANNONS

Den 28 april meddelade polisen att ytterligare en person dött efter terrordådet. Det femte offret är den västsvenska politikern Marie Kide, 66.

Hon har vårdatspå sjukhus sedan dådet men hennes skador var så omfattande att hennes liv inte gick att rädda.

– Vår medarbetare och politiker var svårt skadad och klarade sig tyvärr inte. Det är väldigt tragiskt. Våra tankar går till familjen, säger Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad till Ttela.

ANNONS