Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den platsbyggda poolen från Nettopool har måtten 2 x 7,5 m och är perfekt placerad mellan huskropparna. Poolskyddet är dolt under trallen och kan enkelt rullas ut när poolen inte används. Bild: Alice Johansson
Den platsbyggda poolen från Nettopool har måtten 2 x 7,5 m och är perfekt placerad mellan huskropparna. Poolskyddet är dolt under trallen och kan enkelt rullas ut när poolen inte används. Bild: Alice Johansson

De fixade hotellkänsla med pool på hemmaplan

En uteplats består vanligtvis av en gräsplätt, ett par fruktträd och en altan med tillhörande trädgårdsgrupp. Familjen Kempe Forslund förvandlade sin trädgård till ett poolområde med hotellkänsla – som kan användas året om.

När familjen Kempe Forslund hade köpt ett av de nyproducerade suterränghusen i Mölndal började funderingarna kring hur de skulle sätta sin egen prägel på det nya hemmet.

– Vi lämnade ett hus där allt gick i vitt och längtade efter en mer kontinental och varm stil, både in- och utvändigt, berättar Jenny Kempe Forslund.

Jenny och hennes make Marios gillar att resa och hämtar mycket av sin inspiration från hotell, restauranger och boenden de upplevt tillsammans. För att samla ihop och sortera alla intryck är Jenny, som så många andra inredningsintresserade, en flitig användare av Pinterest, där man kan samla bilder som på digitala anslagstavlor.

– Mycket av det som byggts på tomten började med ett Pinterestflöde. Jag skapade olika boards för pool, planteringar, uterum och så vidare.

Här bor

Jenny Kempe Forslund och Marios Forslund samt Alice, 14 år. Elliot, 22 år, har flyttat hemifrån.

Gör: Jenny arbetar som senior art director och Marios är creative director.

Huset: Ett suterränghus på 201 kvm i Hills Villastad i Mölndal.

Instagram: @hemtillhills

I stället för att anlägga en gräsmatta bestämde sig paret för att bygga ett så stort och underhållsfritt däck som möjligt. Målet var att uteplatsen skulle kunna användas året om, oavsett väder och vind.

– Det var mycket vi ville få in i ritningen. Var sitter man om det regnar? Var kan vi duka ett långbord? Var är bäst att ha en solsäng? Och var kan man sitta i skuggan? Dessutom ville vi, förutom att bygga en pool, få in mycket växter och ett rejält utekök, berättar Jenny och fortsätter:

– När vi började skissa växte fler saker fram. Som poolhuset exempelvis. Pergolan. Uteduschen. Staketet, som egentligen byggdes för att säkra poolen, men som sedan blev en naturlig del av miljön.

LÄS MER: Tommy Hilfigers färgglada Miamihus är till salu igen

Den sluttande tomten på 496 kvadratmeter blev en utmaning. Inte minst för att de tre våningar höga suterränghusen ligger tätt, utan även för att trädgården är belägen på övre plan.

– Det var rätt hysteriskt ett tag. Som mest hade vi tre grävare här, under höststormar och i vintermörker. Det var lerigt överallt och högar med spilljord och grus belamrade all ledig yta. Det var tur att det var så mörkt den tiden, så vi slapp se eländet, säger hon och skrattar.

Bästa tipsen för en lyckad trädgård

Planera

”Ta dig tid att drömma och känna efter. Föreställ dig din trädgård i alla årstider och inte bara högsommar. Skapa moodboards och tänk på helheten, inte bara detaljer.”

Våga

”Det går att tänka bortom ett traditionellt altandäck och en gräsplätt. Ta ut svängarna och gå lite längre, för det har du tillbaka med råge efteråt.”

Tänk rum och funktion

”Hur vill du utnyttja din trädgård? Den räcker till så mycket mer än du tror. Låt grillen bli ett utekök. Gör inte en uteplats utan flera; för häng i skuggan, middagar i solen och mys på kvällen, eller i skydd för regnet när det behövs. Dela upp ytan med hjälp av t ex planteringslådor och nivåskillnader för att skapa skilda rum.”

Bo in dig

”Allt måste inte vara klappat och klart från start. Om det i grunden finns en bra plan kan funktioner och detaljer få växa fram med tiden.”

Underlätta

”Du vill ju hinna njuta din trädgård! Välj så underhållsfria material som möjligt. Installera bevattningssystem och belysning med fjärrstyrning. Det är mycket enklare att planera in från början, innan allt är på plats.”

Den moderna utemiljön har en känsla av såväl hippt boutiquehotell som lyxig sparesort. Däckets olika nivåer och platsbyggda planteringslådor skapar naturliga rum där väggarna utgörs av spaljéer och plank med slingrade gröna växter.

– Vi har möblerat efter hur trädgården används. Uppe på konstgräset har vi kvällssol som längst, där står matbordet vi oftast äter middag vid till vardags. Soffgruppen i pergolan är en bra skuggplats varma dagar, och en mysig sittplats på kvällen framför den öppna eldstaden.

LÄS MER: Lyxhus med extra allt till salu –bara ett stenkast från stan

Mörkbetsat trä, svart stål och raka former kontrasterar mot den gröna växtligheten. Det turkosa vattnet blir en naturlig accentfärg som tas upp i såväl tapet i uterummet som på sittdynorna i loungegruppen. Temat fortsätter även i möbleringen.

– Eftersom vi har stor släkt blir vi ganska många vid familjehögtider och behöver många sittplatser. Därför är alla matbord och stolar av samma sort, så att de lätt kan sättas ihop i större grupper beroende på hur många vi blir.

Jenny har lagt mycket tid på att planera växterna i trädgården och varje växt är placerad med stor omsorg efter en detaljerad skiss.

– Även om ingen av oss är expert på varken planritningar eller trädgårdsarkitektur kan man komma långt med hjälp av lust och lite nörderi. I år kunde vi skörda nästan 50 persikor från vårt lilla spaljerade träd. Vissa av växterna flyttar in i poolhuset över vintern, och där håller en frostvakt koll på värmen så den ligger på en lagom nivå för medelhavsväxterna. Under de heta dagarna sköter vår fjärrstyrda bevattningsanordning jobbet.

Då poolhuset har både öppen spis och infravärme kan det även nyttjas vintertid och i takt med att värmen återkommer kan de stora glaspartierna öppnas upp. Även poolen nyttjas större delen av året och för att förlänga säsongen ytterligare och minska uppvärmningskostnaderna planerar familjen att så småningom installera solpaneler på taket.

– Eftersom poolen inte är så stor och ligger väldigt skyddad mellan huskropparna, klarar vår värmepump av att hålla poolen uppvärmd ända fram till slutet av oktober. Det är härligt att ta ett kvällsdopp i mörkret när höstbladen fallit och luften är så där krispig.