Lena Ag och jämställdhetsministern Åsa Regnér under en pressträff i Rosebad i Stockholm.
Lena Ag och jämställdhetsministern Åsa Regnér under en pressträff i Rosebad i Stockholm.

"Dags att titta lite mer på mansrollen"

Socialdemokraten Lena Ag blir chef för den nya Jämställdhetsmyndigheten.

ANNONS
|

Den nya myndigheten med omkring 70 anställda ska vara i gång vid årsskiftet. På torsdagen utsåg regeringen myndighetens chef, socialdemokraten Lena Ag.

Hon har de senaste åren framförallt sysslat med internationell jämställdhet och fredspolitik genom sitt arbete i organisationen Kvinna till kvinna.

Ag har även varit politisk sakkunnig på utrikesdepartementet, sysslat med hedersrelaterat våld i justitiedepartementet, samt ingått i utrikesminister Margot Wallströms kabinett under Wallströms tid som vice ordförande i EU-kommissionen.

Hyllar kampanj

Ag hyllar den pågående "me too"-kampanjen mot sexuella trakasserier och övergrepp på kvinnor som "otroligt viktig och bra".

ANNONS

- Det visar sig nu att det är ett övergripande samhällsproblem. Det handlar om problematiska könsroller och maktordningar, säger Ag.

Hon påpekar att kvinnorörelser i många år pratat om könsroller och hoppas nu att "me too"-kampanjen leder till att man pratar om mansrollen och destruktiv maskulinitet.

- Det är dags att titta lite mer på mansrollen och jag är väldigt positiv till att män engagerat sig i den här kampanjen, säger Ag.

Hennes nya uppdrag blir att leda en myndighet som framförallt ska ägna sig åt att analysera jämställdhetsproblem och ge stöd till andra myndigheter, kommuner och landsting. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) beskriver uppdraget som att se till att jämställdhetspolitiken verkligen ger resultat.

- Vi behöver analysera och veta mer om vilka metoder som fungerar när det gäller att förebygga mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck, om unga kvinnor psykiska hälsa och om hur man ska få upp kvinnolönerna, säger Ag.

ANNONS

Tar avstamp i skolan

Andra exempel där myndigheten kan ta fram mer kunskap är, enligt Ag, hur skolan bemöter pojkar och flickor eller varför inte kvinnors narkotikamissbruk upptäcks och lagförs så att de får samma möjlighet till rehabilitering som män.

Jämställdhetsmyndigheten, som placeras i Angered i Göteborg, ska också fördela bidrag till kvinnoorganisationer.

En känslig fråga är hur mycket opinionsbildning man ska ägna sig åt. Ag betonar att det kommer att handla om att sprida kunskap och fakta.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér betonar att myndigheten inte i första hand är en opinionsbildande organisation.

- Det som behövs och som ska göras är att följa upp resultat på det här området, säger Regner.

- När man gör det och berättar hur det är så kommer det vara tillfällen att prata om jämställdhetspolitiken. Ag är en duktig kommunikatör och det kommer att vara en stor efterfråga på henne.

ANNONS
TT

ANNONS