Kung Karl IX:s begravningskrona visade sig ha skadats efter stölden från domkyrkan i Strängnäs.
Kung Karl IX:s begravningskrona visade sig ha skadats efter stölden från domkyrkan i Strängnäs.

Döms till fängelse för regaliestöld

En 22-årig man döms till fyra och ett halvt års fängelse av Eskilstuna tingsrätt för att ha stulit begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Under sista förhandlingsdagen erkände 22-åringen stölden.

ANNONS
|

Mannen döms för grov stöld och försök till grov stöld. Domstolen skriver att den åtalade har erkänt att han gjort sig skyldig till grov stöld på det sätt som åklagaren påstått. Han har dock förnekat att han försökt att stjäla övriga föremål.

Det finns inga vittnen till stölden men tingsrätten finner att mannens erkännande tillsammans med de blodspår som hittats i kyrkan och på föremålen som hittades är tillräckligt för en fällande dom.

"Det är ställt utom rimligt tvivel att han tillsammans och i samförstånd med annan tillgripit de två begravningskronorna och riksäpplet på det sätt som åklagaren gjort gällande".

ANNONS

Fara för stöld

Mannen döms också, mot sitt nekande, för försök till grov stöld. Han har erkänt att han försökt nå ytterligare ett av de föremål som förvarades i montern men uppgett att han inte hade någon särskild plan för vilka föremål som han skulle ta.

Tingsrätten bedömer att det endast var tillfälligheter som gjorde att inte samtliga föremål stals och att det "förelåg fara" för att de skulle stjälas och dömer därför mannen även för försök till grov stöld.

Kommer tillbaka

Strängnäs Domkyrkoförsamling gläds åt att regaliestölden nu bit för bit nystas upp så att föremålen så småningom kan restaureras och återbördas till kyrkan.

"Vi gläds åt att regalierna är återfunna och att de kommer att kunna återställas till ett skick som är nära det som var innan stölden.Begravningsregalierna, som är en del av det gemensamma svenska kulturarvet, kommer att göras tillgängliga för allmänheten så snart det är möjligt", säger domprost Christofer Lundgren, enligt ett pressmeddelande.

När regalierna kan återbördas till kyrkan är ännu oklart och beroende av bland annat hur länge de måste vara i polisens förvar på grund av att utredningen förfarande pågår.

Händelsrik förhandlig

Det har varit en minst sagt händelserik rättegång i målet om den uppmärksammade kuppen. Mitt under förhandlingen dök de saknade regalierna plötsligt upp, i en soptunna som placerats på taket till en bil parkerad i Åkersberga, norr om Stockholm.

ANNONS

Några dagar senare kom beskedet att den åtalade 22-åringens dna hittats på två av de stulna föremålen. Dagen därpå beslutade mannen – som tidigare konsekvent nekat – att erkänna stölden.

Åklagaren hade yrkat på sex års fängelse, medan mannens försvarsadvokat Johan Eriksson ansåg att straffvärdet snarare låg på tre års fängelse. Detta bland annat då föremålen lämnades tillbaka relativt snabbt.

Två häktade

Ytterligare två unga män, en 26-åring och en 24-åring som enligt polisen är vänner till 22-åringen, har häktats misstänkta för grovt häleri, i samband med återbördandet av det kungliga guldet.

Två av de tre föremålen, ett riksäpple och Karl IX:s begravningskrona, visade sig ha skadats. Men de kommer förmodligen kunna återställas till ett gott skick, tror experten Susanne Silfverstolpe, som tidigare arbetat på auktionsfirman Bukowskis.

- Det är inte brott på metallen på kronan. Likadant är det med äpplet, det går att buckla ut. Det kommer kanske att vara små emaljskador eller pärlor som saknas, men det kommer att gå att få ett fullgott intryck ändå, har hon tidigare sagt.

ANNONS
TT

Fakta: Domkyrkokuppen

31 juli 2018: Vid lunchtid genomförs en fräck kupp mot Strängnäs domkyrka. Två personer ses lämna kyrkans område på cykel och flyr med båt från en brygga nära kyrkan.

13 september: En då 21-årig man från en kommun i Stockholms län anhålls misstänkt för stölden. Han häktas sedan på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Mannen nekar.

30 januari 2019: Huvudförhandlingen inleds i Eskilstuna tingsrätt. Åklagaren Isabelle Bjursten går bland annat igenom en teknisk undersökning av kyrkan och den omgivande parken. Listan över platser och föremål där den åtalade mannens blod har hittats är lång.

31 januari: Den nu 22-årige mannen säger under förhör att han inte kände till kuppen – och att han inte ens vet vad en domkyrka är. Han säger att han fick i uppdrag att stjäla cyklar till en annan person.

5 februari: Förhandlingen avbryts klockan 9 av ett glädjebesked – regalierna ser ut att ha hittats.

14 februari: Enligt den komplettering som åklagare lämnat in till tingsrätten i Eskilstuna finns den åtalade mannens dna på två av de stulna föremålen.

15 februari: Sista förhandlingsdagen erkänner mannen att han stal regalierna.

22 februari: Den 22-årige mannen döms till 4,5 års fängelse för grov stöld och försök till grov stöld.

ANNONS