Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför är jordgubbarna dyrare än en utlandsresa

99 kronor för ett kilo jordgubbar är det som gäller för frukten i flera butiker i dagsläget. – Det är helt klart jordgubbsbrist på grund av vädret, säger Joakim Lundin, chef vid Rödsgubben i Hunnebostrand.

Texten börjar under klippet.

 

Det råder för närvarande total jordgubbsbrist i vårt avlånga land - detta på grund av vädret. 

Därför tvingas flera butiker i Bohuslän och resten av landet öka priset för den populära sommarfrukten.

– De ligger på 99 kronor kilot hos oss, så det blir cirka 50 kronor per ask. Säsongsmässigt brukar de vanligtvis ligga lägre i pris, men folk köper jordgubbar även om det är dyrare, säger en frukt- och gröntansvarig på Hemköp Nordstan i Göteborg.

Rödsgubben är en jordgubbsleverantör som säljer jordgubbar till butiker i Västsverige.

– Folk köper mycket jordgubbar i år. Det är lite hajpat att köpa jordgubbar, vi har märkt en ökning i försäljningen trots ett ökat pris. Men det är helt klart en jordgubbsbrist på grund av vädret. Den nya sorten har inte börjat än, jag hoppas kunna sälja den i nästa vecka, säger Joakim Lundin, chef vid Rödsgubben.

Den ökade kostnaden för årets jordgubbar visar att bland annat en resa till Warszawa i Polen för 95 kronor är billigare än ett kilo jordgubbar - beroende på var du handlar.

– Ja, folk prioriterar ju det de vill. Nu tar vi drygt 40 kronor per ask, men från och med lördag så kommer priset höjas lite, säger Joakim Lundin.

Även Bärby Självplock i Göteborg känner av att det är en skillnad från tidigare år.

– Ja, man skulle känna säga att det är jordgubbsbrist. Vi befinner oss mellan två olika säsonger, den senare sorten jordgubbar har inte blommat ut och den tidigare har inte hunnit dö ut helt, så det är torka en period nu, säger Joakim Uppman, kassabiträde vid Bärby Självplock.

Han berättar dock att det inte är en anmärkningsbar skillnad - men märks, det gör det, hävdar flera jordgubbsförsäljare.

Jordgubbsförsäljarna som vi har varit i kontakt med är eniga om att jordgubbsbristen har med vädret att göra.

– Det är lite tråkigt när jag tittar på prognosen. Det är mer regn på väg in och kommer passera under lördagen. Söndag ser hyfsad ut med en del sol när temperaturen kan nå upp till 20 grader. Men nästa vecka ser det ut att bli ostadigt väder, säger Maria Jönsson, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Hon berättar att det inte ser ut att bli högsommar riktigt än.

– Den meteorologiska högsommaren är vid 25 grader eller högre, jag ser inte det. Jag ser ingen stabilisering, utan regn och skurar. Generellt sett är det ostadigt i hela landet framöver, säger hon.