Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chefer inom socialförvaltningen i en kommun i Västra Götaland skickade fiktiva, kritiska brev till anställda inom äldreomsorgen. Arkivbild.

Chef i kommun klädde ut sig till gris

Chefer inom en socialförvaltning skickade kritiska brev till sina anställda från en fiktiv äldre dam. Vid ett möte var en av cheferna utklädd till en gris. I helgen har kommunledningen suttit i krismöte och en oberoende utredning har inletts.

Det var förra hösten som anställda vid en västsvensk kommuns äldreomsorg fick brev från en "Greta". Avsändaren meddelade bland annat att en var otrevlig mot de boende och att en annan var flamsig.

När de anställda undrade var kritiken kom ifrån sade chefer inom socialförvaltningen att de hade spårat upp "Greta" och kallade till ett möte i kommunhuset.

Utklädd till gris

En av cheferna kom dit utklädd till äldre dam – sminkad av en professionell sminkör till en kostnad av 1 200 kronor. En annan av cheferna ska ha klätt ut sig till gris.

Det hela ska ha varit ett planerat "experiment".

- Vi jobbar med olika metoder där vi utvecklas för att förbättra oss, säger en av cheferna, som menar att cheferna tillsammans bestämde tillvägagångssätt, till P4.

Metoden ifrågasätts av källor inom kommunförvaltningen.

- Kritik kan ju komma anonymt, men då vill man ju gärna också komma i kontakt med personen för att förstå och göra något åt det, säger en anonym källa till Sveriges Radio P4 Skaraborg.

- Man mår dåligt som drabbad och undrar "Vad är det här?" och "Vem är den här Greta?"

Utredning inledd

Kommunchefen blev informerad om händelsen och fakturan för sminkningen i slutet av oktober.

- Jag blev varse om det upplevda bristande ledarskapet inom förvaltningen i oktober när den anonyma skrivelsen skickades till mig, säger hon till TT.

- Det är ett mycket olämpligt agerande och inte förenligt med kommunens värdegrund, säger hon.

Kommunledningen har under helgen suttit i krismöte och en oberoende kartläggning av arbetsmiljön inom förvaltningen har inletts.

- De 17 medarbetarna som finns närmast cheferna på förvaltningen kommer att intervjuas i den av vår företagshälsovård. Den kommer vara klar för redovisning i januari.

Den aktuella chefen har begärt att få vara ledig de kommande dagarna.

- Vi kommer under måndagen att kalla till överläggning med den berörda chefens fackliga organisation, säger kommunchefen.