Statsminister Stefan Löfven anklagar indirekt Moderaterna för att spela hatsvansen på sociala medier i händerna om man fäller socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Statsminister Stefan Löfven anklagar indirekt Moderaterna för att spela hatsvansen på sociala medier i händerna om man fäller socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Centern fäller inte Strandhäll

Centerpartiet avstår i tisdagens misstroendeomröstning om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

ANNONS
|

Centerpartiets aktiva stöd hade krävts för att misstroendeförklaringen – som M, KD, SD och L står bakom – skulle röstas igenom i riksdagen. Under måndagskvällen höll Centerpartiets riksdagsgrupp ett telefonmöte och fattade beslutet att inte fälla Strandhäll.

Anders W Jonsson säger att regeringen har rätt att flytta på en myndighetschef.

- Vi skulle inte ha agerat på det här sättet från Centerpartiets sida. Vi tycker att Ann-Marie Begler var en bra generaldirektör. Men i grunden är det upp till regeringen att avgöra vilka de har förtroende för, säger han till TT.

ANNONS

Ett skäl till att C väljer att avstå i voteringen, i stället för att rösta nej till misstroendeförklaringen, är att det finns frågetecken kring hur Annika Strandhäll har agerat, säger Anders W Jonsson.

- Vi vill markera att vi är kritiska till hur det här har gått till.

Löfven kritisk

Statsminister Stefan Löfven (S) framhåller att Annika Strandhäll fått möta en enorm mängd personliga och sexistiska angrepp och hat på sociala medier och antyder att det finns en koppling till Moderaternas anmälan.

- Moderaterna vill alltså avsätta ett statsråd innan riksdagens ledamöter har haft möjlighet att ta ställning till KU:s granskning. Och man kan mycket väl fråga sig om Moderaterna hade agerat på det här sättet om det inte redan fanns en uppiskad stämning mot Annika Strandhäll, sade Löfven tidigare under måndagen på väg in till EU-nämnden.

Hatsvansen dansar

- Hon är en av de kvinnor som möter mest hat på sociala medier, och det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas. Nu uppmanar jag alla inblandade att tänka efter på riktigt om man vill vara en del av det här, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Löfven vidhåller att det är oseriöst av Moderaterna att väcka ett misstroende innan KU är färdigt med sin behandling.

- Vad är det som gör att man inte vill avvakta, törs man inte? säger Löfven.

På frågan om han tror att Moderaterna medvetet spelar på att det finns en hatsvans mot Annika Strandhäll svarar han:

- Jag undrar om man verkligen hade kört i gång det här om det inte varit så att det är en av de kvinnliga politiker som har en sådan där svans efter sig.

Framför allt i ett ärende som KU håller på att granska. Det hade ju varit seriöst om man hade avvaktat en sån granskning och inte kört i gång en sån här kampanj, säger Löfven.

TT: Du menar att det var ett uttalat syfte?

- Jag menar att det kanske var lättare att gå på, att driva en sån här oseriös kampanj, mot en politiker som redan är utsatt än mot en som inte är utsatt, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Helt absurt

Moderaterna avfärdar Stefan Löfvens påståenden.

- Det är helt absurt att Stefan Löfven reducerar den här frågan till en kvinnofråga. Annika Strandhäll är ett erfaret statsråd som av allt att döma avsatte en mycket duglig generaldirektör på politiska grunder och därefter ljugit om orsaken. Det är ju därför som vi inte har förtroende för henne, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

Hon håller inte med om att Moderaterna spelar hatsvansen på sociala medier i händerna.

- Nej, vi bedömer vad hon har gjort.

- Vi ska alla vara mycket noga med hur vi uttrycker oss på sociala medier, men i det här fallet handlar det om Annika Strandhälls förehavanden som statsråd, säger Svantesson.

ANNONS

TT

Bakgrund

Moderaterna har väckt misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att de anser att hon avsatt Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av politiska skäl och därefter ljugit om saken i KU.

Omröstningen om Annika Strandhäll sker klockan 12 på tisdagen. De partier som redan deklarerat att de stödjer Moderaternas misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll (M, KD, SD och L) samlar 173 mandat i kammaren.

En av Liberalernas 20 ledamöter är numera vilde, och har inte deltagit i riksdagens voteringar. Om även hon skulle infinna sig och rösta som sitt gamla parti, så är det 174 röster för ett misstroende.

Eftersom V, MP och S inte stödjer en misstroendeförklaring, är Centerns beslut helt avgörande för Strandhälls politiska framtid.

ANNONS