Kristdemokraternas Caroline Szyber vid EU-nämndens möte i onsdags. Arkivbild.
Kristdemokraternas Caroline Szyber vid EU-nämndens möte i onsdags. Arkivbild.

Caroline Szyber lämnar riksdagen

Kristdemokraternas Caroline Szyber lämnar sin plats i riksdagen. Hon anser att förtroendet för henne är skadat. "Jag är ledsen för det som hänt och inser att detta tar uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som partiet nu har att utföra framåt", säger hon.

ANNONS
|

Caroline Szyber utreds av åklagare efter att hon fått ersättning från riksdagen för en resa till ett bröllop. Efter att uppgifterna i onsdags offentliggjorts sparkades hon från partistyrelsen och det verkställande utskottet.

"Jag vill inte att det ska råda några som helst tvivel att jag gör rätt för mig. Men politik handlar om förtroende och jag har förståelse för att det har skadats", uppger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

"Klokt beslut"

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren tycker att Szyber nu agerat bra.

- Hon har själv kommit fram till att hon bör lämna riksdagen, jag tror att det var ett klokt beslut, säger han.

ANNONS

TT: Går hon självmant?

- Det är klart att vi har haft en dialog, men det var hon själv som tog beslutet. Politik handlar om förtroende och det har brustit.

Medgivit fel

Szyber fick enligt Aftonbladet sommaren 2015 ersättning för tågbiljetter till ett bröllop i Lysekil, för taxiresa, tre hotellnätter, bilresa tillbaka till Stockholm samt traktamente. Totalt ersattes hon med 6500 kronor. Hon har efteråt medgivit att det blev fel, och betalat tillbaka sambons hotellkostnad på 800 kronor. Hon säger sig ha arbetat under en del av resan.

Enligt reglerna ska riksdagsledamöter själva stå för 25 procent av boendekostnaderna när anhöriga är med på en tjänsteresa.

Aftonbladet har också granskat Szybers resor till Venedig och Rom, uppgifter som publicerades i augusti. Även där har skattebetalarna fått stå för familjens hotellkostnader. De två utlandsresorna ingår däremot inte i bedrägeriutredningen.

"Kommit till ett avslut"

Kullgren tror inte att tumultet kring Szyber påverkat förtroendet för partiet, eller att det stört arbetet efter valet.

- Nej, jag tror att vi har varit tydliga med att regelverk ska följas och fel ska rättas till.

ANNONS

- Det är klart att det här har tagit tid och energi, men jag hoppas att vi kommit till ett avslut och kan gå vidare, säger han.

TT

Turerna i Kristdemoraterna

22 augusti: Riksdagsledamoten Penilla Gunther (KD) hoppar av sin kandidatur till riksdagen. Orsaken är Aftonbladets granskning av hennes reseräkningar, som visar att hon upprepade gånger låtit riksdagen stå för hyrbilskostnaden för privata resor. Partiledaren Ebba Busch Thor sade till tidningen att regler måste följas.

23 augusti: Riksdagsledamoten Caroline Szyber, ordförande för civilutskottet och ersättare i EU-nämnden och justitieutskottet, avslöjas i Aftonbladet för att ha låtit skattebetalarna fått stå för familjens hotellkostnader för två resor, till Rom och Venedig. "Hon har uppbenbart gjort fel, men omedelbart insett sitt misstag och rättat till det. Vi har fortsatt förtroende för Caroline Szyber", sade KD:s då biträdande partisekreterare Peter Kullgren samma dag.

18 september: Aftonbladet avslöjar hur Szyber sommaren 2015 fick ersättning för tågbiljetter till Lysekil, taxiresa, tre nätter på hotell, bilresa tillbaka till Stockholm, samt traktamente från riksdagen för de tre dagarna. Caroline Szyber ber om ursäkt.

19 september: Åklagare inleder en förundersökning för att ta reda på om Caroline Szyber har gjort sig skyldig till brott. Szyber tvingas samma dag lämna partistyrelsen och det verkställande utskottet.

21 september: Caroline Szyber meddelar att hon lämnar sin plats i riksdagen efter misstankarna mot henne.

ANNONS