Centerpartiet kommer inte att stödja misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll (S). Arkivbild.
Centerpartiet kommer inte att stödja misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

"C vill vårda samarbetet med regeringen"

Centerns beslut att inte rösta för ett misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) handlar bland annat om att om att värna januariavtalet och regeringssamarbetet.

ANNONS
|

Centerpartiet avstår från att rösta i dagens misstroendeomröstning om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Beskedet om att partiet väljer att lägga ner sina röster kom sent på måndagskvällen och innebär att Strandhäll sannolikt kommer att sitta kvar, men med mycket knapp marginal.

De partier som står bakom misstroendeförklaringen är M, KD, SD och L. De samlar 173 mandat i kammaren och det krävs 175 röster för att fälla Strandhäll.

"Regeringens sak"

Centerns beslut att lägga ner sina röster kan förklaras utifrån två möjliga aspekter, menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS

- Det ena kan vara att man gör en sakbedömning. Att tillsätta chefer av det här slaget är regeringens sak, och när regelverket är så pass luddigt som det är så kan man ha resonerat att det är regeringens och Strandhälls sak att avgöra vad det innebär att följa regelverket som talar om "myndighetens bästa".

- Sen är det nog så att man inte kommer undan att detta också handlar om synen på regeringens möjlighet att sitta kvar och på januariuppgörelsen, att man vill vårda samarbetet med regeringen. Det var oerhört svåra förhandlingar att nå dit man gjorde, säger Jonas Hinnfors.

Om Centerpartiet hade stött misstroendeförklaringen hade det troligen inte lett till att 73-punktsprogrammet och samarbetet med regeringen fallit samman, men det hade försvårats, menar Hinnfors.

Känsliga frågor

- Samarbetsklimatet är viktigt. Det är ganska känsliga frågor som partierna är inne på, att man ger och tar och inte minst för S. Att lägga en sådan här konflikt till det hade nog försvårat och försämrat samarbetet.

ANNONS

- Däremot, om man lägger ner rösterna blir det en pusselbit till som lägger till något positivt, att S ser att C är ett parti man kan lita på i de här frågorna och att det kan hjälpa till att skapa ett ännu mer förtroendefullt klimat, säger han.

TT: Vad betyder Centerpartiets beslut för Alliansens framtid?

- Varje sådan här del är ytterligare en spik i den kista som redan är byggd för Alliansen, det skapar större och större avstånd, man får mer och mer C-M-kritik mot varandra eller C-KD-kritik mot varandra. Symboliskt är detta ett viktigt tillfälle som visar att Alliansen inte finns. Den är inte en fungerande enhet, det var den inte igår, men den är det ännu mindre i dag.

Luddigt regelverk

Moderaterna väckte misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll den 16 maj. Anledningen var att de ansåg att uppseendeväckande uppgifter om hennes hantering av Ann-Marie Begler, Försäkringskassans förra generaldirektör, kommit fram. Ann-Marie Begler tvingades avgå från sin post strax före valet 2018 och en granskning av Strandhälls agerande pågår nu i Konstitutionsutskottet (KU). Kritiken mot Annika Strandhäll handlar bland annat om att hon ska ha avsatt Begler av politiska skäl och sedan ljugit om det i KU.

ANNONS

TT: Hur bedömer du Strandhälls agerande?

- Jag kan bara konstatera att regelverket är ganska luddigt, man får avsätta chefer om man bedömer att det är för myndighetens bästa. Den som ska avgöra det är ju ministern och i förlängningen regeringen, det landar där i politiska avvägningar. Regelverket är skrivet på ett sådant sätt att man nog kan göra så här, men mer än så kan jag inte bedöma agerandet, säger Jonas Hinnfors.

TT

Bakgrund: Misstroendeförklaringen

Moderaterna har väckt misstroende mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att de anser att hon avsatt Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av politiska skäl och därefter ljugit om saken i Konstitutionsutskottet (KU). De partier som redan deklarerat att de stödjer Moderaternas misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll (M, KD, SD och L) samlar 173 mandat i kammaren.

En av Liberalernas 20 ledamöter är numera vilde, och har inte deltagit i riksdagens voteringar. Om även hon skulle infinna sig och rösta som sitt gamla parti, så är det 174 röster för ett misstroende.

För att misstroendet ska gå igenom krävs 175 röster.

Eftersom V, MP och S inte stödjer en misstroendeförklaring, är Centerns beslut helt avgörande för Strandhälls politiska framtid.

ANNONS