Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Låt butiker som är ombud för Systembolaget hålla egna lager av alkoholdrycker, föreslår Centerpartiets ledning inför Centerstämman. Arkivbild.

C: Låt butiker hålla alkoholdrycker i lager

Butiker som är ombud åt Systembolaget bör få hålla egna lager av vin och sprit och tillåtas göra vinst på försäljningen. Det föreslår Centerpartiets ledning inför höstens partistämma.

- En del av tillvaron är ju faktiskt alkoholhaltiga drycker och tillgängligheten är begränsad i mycket stora delar av landet, säger Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson Eskil Erlandsson till SVT Nyheter.

I dag måste kunder på mindre orter beställa minst en dag i förväg. Egna lager hos lanthandlarna är inte tillåtet. Centern vill dessutom att handlarna ska få ta ut ett högre pris än Systembolaget, för att täcka sina omkostnader.

Socialdemokraterna liksom nykterhetsorganisationen IOGT-NTO anser att förslagen äventyrar alkoholmonopolet. Centern får inte heller stöd från Allianspartnern Liberalerna. Förslaget är inte förenligt med EU-rätten, säger Liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm till SVT.