Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggboomen i landet har lett till fler ärenden och personalbrist hos Lantmäteriet, vilket gör att väntetiden på till exempel en avstyckning på vissa håll kan bli lång. Arkivbild.

Byggboomen ger väntetid hos Lantmäteriet

Byggboomen sätter sina spår hos statliga Lantmäteriet och den som till exempel väntar på avstyckning kan få vänta länge. Personalbrist gör att man nu breddar rekryteringsbasen, för att hålla nere handläggningstiderna.

- Det som är extremt nu är att vi har en sådan byggboom i hela samhällsektorn, det blir ett ökat tryck på oss utifrån att det behövs fler förrättningar. Alla inom samhällsbyggnadssektorn söker också med ljus och lykta efter personal, och då tittar man på oss, säger Linda Edgren, divisionschef för fastighetsbildning på Lantmäteriet.

"Jobbar jättehårt"

Det går inte att generellt säga hur långa handläggningstiderna är i riket, då många intressen och parter kan vara inblandade i en process. Det är också vanligare att många skickar in en ansökan som inte är komplett, för att få en kölapp.

- Vi jobbar jättehårt för att sänka handläggningstiderna, och vi har sänkt handläggningstiderna på ett flertal av våra ärenden under det senaste året, säger Linda Edgren.

Ärenden som förut kunde gå rätt fort, särskilt på landsbygden där personalomsättningen var låg, kan i dag ta längre tid. Prioritet i dag ligger på bostadsbyggande.

För att råda bot på situationen rekryterar Lantmäteriet just nu bland annat jurister som är kunniga på fastighetsrätt.

Lång väntan i Småland

I Småland är väntetiden i genomsnitt elva månader för personer som ansöker om avstyckning, rapporterar P4 Kronoberg. Jimmi Mohlin, enhetschef, säger till radiostationen att det länge varit svårt att rekrytera erfarna lantmätare och mätningsingenjörer.

- Det har utbildats för få de senaste åren. Sedan är det också konkurrens på marknaden mellan andra myndigheter om de här personerna.