Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) sommartalar på Hönö i Göteborgs skärgård.

Busch Thor utmanar Löfven om välfärden

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor utmanade i sitt sommartal statsminister Stefan Löfven (S) om att göra valet till en folkomröstning om välfärden. Hon vill prioritera barnomsorgen, sjukvården och äldreomsorgen och underlätta för kvinnor att kombinera arbete med fritid.

Trots högkonjunkturen har viktiga delar av välfärden försämrats, sade Busch Thor. En anledning är, enligt KD-ledaren, att de rödgröna tappat sin kompass och att deras politik sällan handlar om konkreta reformer utan oftast om "en påse pengar". En viktig del av välfärden handlar om barnomsorgen där man som förälder måste kunna lita på förskolan och att ens barn känner sig trygg och sedd.

- Man oroar sig för att många förskolor har problem med att ge en bra omsorg, inte minst på grund av de stora barngrupperna, sade Busch Thor inför åskådarna på Hönö i Göteborgs skärgård.

Färre barngrupper

Kristdemokraterna (KD) vill därför lagstifta om att småbarnsgrupper i förskolan, i åldern ett till tre, inte ska få innehålla fler än tolv barn. Det ska finansieras med riktade statliga anslag och en höjning av maxtaxan.

Hon kritiserade också de rödgrönas "radikalfeminism och genusflum" kring förskolan och anser inte att personalen ska fungera som "politiskt korrekta prussiluskor" som ska ingripa om barnen leker fel.

- Låt pojkar och flickor leka som de själva vill. Om en flicka vill leka med dockor – är det så farligt? Är det något som förskolan ska lägga tid på att bekämpa?

Ny feminism

Busch Thor lyfte dessutom fram kvinnornas situation i arbetslivet och den kraftigt ökade psykiska ohälsan. Det behövs en ny feminism, anser hon, där man måste sluta ifrågasätta kvinnors livsval. Med den politik som regeringen nu bedriver skapas en ny kvinnofälla där kvinnor hetsas tillbaka i arbete.

- Därför måste vi göra föräldraförsäkringen mer flexibel, men också ändra arbetslivet så att det går att kombinera arbete med familj, sade hon.

Människor måste också kunna känna sig trygga i samhället. KD vill höja lönerna för poliser i yttre tjänst för att få fler att stanna kvar i yrket. Det ska också vara möjligt för kommuner att medfinansiera poliser i stället för att anlita väktare för skattebetalarnas pengar.