Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor möttes av många frågor om Lars Adaktusson (KD) och abortfrågan efter sitt torgmöte i Uppsala på onsdagen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor möttes av många frågor om Lars Adaktusson (KD) och abortfrågan efter sitt torgmöte i Uppsala på onsdagen.

Busch Thor stöder inte Adaktusson fullt ut

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor ställer sig inte helt bakom partiets utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson (KD) när kritiken mot hans agerande i abortfrågor växer.

ANNONS
|

Enligt Busch Thor gjorde Lars Adaktusson (KD) fel när han som partiets tidigare EU-parlamentariker i flertalet omröstningar om abortfrågor i EU-parlamentet röstat nej när skyddet för abort varit uppe.

Själv anger Adaktusson att det bygger på en principiell hållning att abortfrågan som sådan inte hör hemma på EU-nivå. Och här får han stöd av partiledaren.

Gjort fel

- Jag tycker att Kristdemokraterna har en bra linje i frågan kring var aborträtten ska beslutas, och den delar vi med Vänsterpartiet och flera andra partier också. Vi står bakom den svenska abortlagstiftningen och det har vi gjort i tre decennier. Vi är inte beredda att kompromissa bort den med andra länder som Polen, Malta och Irland, säger hon till TT i samband med ett torgmöte i Uppsala på onsdagen.

ANNONS

TT: Men andra partier lägger då ned sina röster, varför har Adaktusson röstat emot så många gånger?

- Jag tycker ju som sagt att Lars Adaktusson har gjort fel i en del omröstningar. Jag tycker att han varit lite väl rigid i tillämpningen av vår linje. Jag tycker till exempel att det finns ett stort värde i att vara med och stötta en skarp markering när en tioårig flicka våldtagits av sin egen pappa och tvingats fullfölja graviditeten, säger Busch Thor.

Tydligt markerat

Adaktusson har fått kritik upprepade gånger sedan det blev känt att han deltog i ett kontroversiellt möte med högerkristna abortmotståndare i Colombia, att han själv bjudit in företrädare för den kritiserade, homofobiska Alliance Defending Freedom, som aktivt bekämpar aborter, och nu på det sätt han röstat i abortfrågor i EU-parlamentet. Men Ebba Busch Thor försäkrar att han inte är abortmotståndare.

- Ja, men det är han inte. Han har tydligt markerat flera gånger att han står bakom svensk aborträtt och kvinnors rätt att själva bestämma om de vill fullfölja eller avsluta en graviditet, helt i linje med partiets åsikt. Han har aldrig uttalat sig på ett sätt som inte ligger i linje med partiets hållning.

ANNONS
TT

ANNONS