Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor tycker att det är fullkomligt obegripligt att SD-ledningen ställer sig bakom toppkandidaten Peter Lundgren. Arkivbild.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor tycker att det är fullkomligt obegripligt att SD-ledningen ställer sig bakom toppkandidaten Peter Lundgren. Arkivbild.

Busch Thor om SD: Obegripligt

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor reagerar nu på uppgifterna om att SD:s toppkandidat till EU-valet erkänt att han tagit en kvinna på brösten men ändå får full backning av partiledningen.

ANNONS
|

- Jag har hittills inte uttalat mig utan tänkte att SD skulle få koka i sin egen soppa. Men det är fullkomligt obegripligt, säger Busch Thor vid en träff med riksdagsjournalister.

Hon tycker att det sänder väldigt konstiga signaler om vilka värderingar som gäller och hur man får bete sig i partiet.

Expressen avslöjade nyligen att SD:s förstanamn Peter Lundgren tagit en partikamrat på brösten mot hennes vilja under en fest. Fjärdenamnet på listan, nuvarande EU-parlamentarikern Kristina Winberg, spelade in ett samtal med kvinnan efter händelsen. Uppgifterna släppte hon när SD meddelade att hon petats från EU-vallistan.

ANNONS

Ställer in debattmedverkan

Tidigare på tisdagen kommenterade även utrikesminister Margot Wallström (S) uppgifterna om Lundgren.

- För mig framstår det som att de är ett parti där karlarna klappar varandra på ryggen och kvinnorna på baken, säger hon till Expressen.

Enligt Aftonbladet har Peter Lundgren ställt in sin medverkan i tidningens toppkandidatsdebatt. Tidigare har han ställt in sin medverkan i "Aktuellt" och "Malou efter tio".

Även Sverige Radio meddelar att Lundgren hoppar av deras slutdebatt inför EU-valet, i stället blir det Charlie Weimers som kommer ställa upp i debatten.

Polisanmäls för ofredande

På tisdagen rapporterar SR även att Lundgren anmälts för sexuellt ofredande. Chefsåklagare Anders Jakobsson bekräftar för radion att en anmälan inkommit till åklagarkammaren, men det är oklart vem anmälaren är.

"Det har varit några betungande och intensiva dagar för Peter, där sömn och mat fått stå åt sidan. Han behöver därför ett par dagar i lugn och ro med familjen och vänner för att fylla på batterierna. Tanken är att Peter återgår till sitt kampanjschema på torsdag", skriver Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson till TT.

ANNONS
TT

ANNONS