Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor (KD) håller sitt tal under Politikerveckan på Spånga IP i Järva.
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor (KD) håller sitt tal under Politikerveckan på Spånga IP i Järva.

Busch Thor: "Köp inte skitsnacket"

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor uppmanar invandrare att ta till sig svenska värderingar och lära sig språket.

ANNONS
|

På tisdagskvällen var det KD-ledarens tur att ställa sig på scenen vid Spånga idrottsplats i nordvästra Stockholm.

Hon valde att bland annat tala om hur man blir en del av Sverige. KD-ledaren uppmanade åhörarna att inte lyssna på de som hävdar att det inte finns något typiskt svenskt att integrera sig i.

"Bullshit"

- Att det skulle vara valfrihet att anpassa sig efter de värderingar som råder här. Och att goda kunskaper i svenska inte är avgörande för vilka möjligheter som öppnas för en – så är det inte, sade Busch Thor.

ANNONS

- Köp inte skitsnacket.

Hon uppmanade också åhörarna att inte "köpa snacket" om att integration innebär att Sverige ska förändras för att göra det lättare för nyanlända.

Är stolta

- Integration handlar om att fler ska bli en del av det Sverige som redan finns och som är ett hem för tio miljoner människor, sade Busch Thor.

Hon uppgav att "vi" i Sverige tycker att det är jätteroligt att skämta om våra traditioner och vår historia, men att vi i grund och botten är "stolta över det land vi byggt".

Busch Thor talade också om att de kulturella koderna bygger på värderingar.

- Det är därför det till exempel får så stor uppmärksamhet om någon väljer att inte ta en kvinna i hand. För hos oss är det som att säga att den andra inte är jämlik.

ANNONS

Invandrartäta områden

Järvaveckan äger rum mellan invandrartäta bostadsområden i nordvästra Stockholm som polisen pekat ut som särskilt utsatta.

- Det finns ingen exakt formel för att bli svensk. Men att försöka lära sig svenska, att försörja sig och slå armarna om Sverige i all dess märkliga egenheter. Så blir man en del av vårt land, sade Busch Thor.

Hon lanserade också ett KD-förslag. Partiet vill göra det obligatoriskt för kommunerna att erbjuda öppen förskola med språkundervisning för nyanlända mammor och vill att staten satsar 200 miljoner kronor.

Busch Thor tog också upp våldet mot kvinnor och hedersvåldet.

- På denna punkt får det aldrig råda någon tvekan. Kvinnor har samma rätt att själva besluta om sina liv som män, sade Busch Thor.

- Kvinnofrid ska råda här och överallt. Punkt.

ANNONS
TT

ANNONS