Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor inför sitt hösttal i Stockholm.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor inför sitt hösttal i Stockholm.

Busch Thor: Kom hem till Alliansen

KD-ledaren Ebba Busch Thor kritiserar Centerpartiet och Liberalerna för att sedan valet ha fokuserat alltför mycket på den egna framtoningen.

ANNONS
|

Utan att nämna dem vid namn gick hon hårt åt Allianskollegorna C och L i sitt hösttal på KD:s partifullmäktige i Stockholm.

- För mig är det obegripligt att man kan avstå från att rösta för den politik som man anser skulle göra vårt land bättre. Enbart för att det finns andra partier som röstar likadant, säger Busch Thor i sitt hösttal på KD:s partifullmäktige.

ANNONS

Gör man så, hävdar hon, sätter man bilden av sig själv före medborgarna och sitt eget uppdrag.

- Vi är på väg i en farlig riktning som kraftigt minskar förtroendet för politiken om man börjar avstå från sin egen politik, säger hon efter talet.

Hon säger hon visst har respekt för att C och L säger att det är värderingar, i form av att vägra SD inflytande över en borgerlig regerings politik, som har vägt tyngst när de inte vill rösta fram en Alliansregering.

- Men det som händer i praktiken är att Socialdemokraterna får större inflytande, säger hon och upprepar att "vi inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna."

Vidöppen famn

Men KD-ledaren har inte helt gett upp om att samla Alliansen igen, främst om en borgerlig budget med M och KD före jul.

- Här finns en vidöppen famn: Kom hem till Alliansen, vi är redo att presentera en gemensam borgerlig reservation, säger hon.

ANNONS

Busch Thor hävdar att vi lever i en politisk brytningstid som erbjuder stora möjligheter för Kristdemokraterna. Det visade sig inte minst i valet, där kris vändes till framgång och ökat väljarstöd.

Enligt henne var det den kristdemokratiska rebellen som återuppstod.

- Vi kan göra något som vare sig socialism eller liberalism kan göra. Vi kan erbjuda ett framåtblickande och värderingsburet alternativ till gårdagens politik. Som ser personer, som ser hela människan, säger hon.

Tre områden

Hon listar särskilt tre områden där Kristdemokraterna kan komma med något nytt. Det handlar om integrationspolitik, politik som tar sikte på att skapa goda livsvillkor i hela landet samt familje- och jämställdhetspolitiken.

- Om feminism ska vara rörelsen för jämställdhet, ja då behöver vi verkligen en ny feminism, en som ser kvinnors behov, säger hon och hävdar att dagens politik inte uppfyller det.

ANNONS

Partifullmäktige spikade KD:s lista med kandidater för valet till EU-parlamentet i maj. Den toppas av Sara Skyttedal och David Lega, kommunalråd i Linköping respektive (snart) i Göteborg.

"Sara Skyttedal och David Lega utgör en stark toppduo som kan bidra till att ge Kristdemokraterna två mandat i europaparlamentsvalet i maj. De är goda representanter för en kristdemokratisk EU-politik för ett smalt och spetsigt EU", säger Ebba Busch Thor

KD vill ha ett EU som är mindre klåfingrigt. Unionen ska koncentrera sig på handel, miljö- och klimatfrågor och gemensamt arbete för att bevara fred.

TT

Fakta: KD:s EU-lista

1. Sara Skyttedal, Linköping

2. David Lega, Göteborg

3. Liza-Maria Norlin, Sundsvall

4. Yusuf Aydin, Botkyrka

Källa: Kristdemokraterna

ANNONS