Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i Uppsala tingsrätt, där hon försöker lösa en tvist om en fastighet i Uppsala.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i Uppsala tingsrätt, där hon försöker lösa en tvist om en fastighet i Uppsala. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Busch och 81-åring närmare rättegång trots bud

KD-ledaren Ebba Busch och den 81-årige hussäljaren försöker lösa sin tvist i en förlikning. Ett bud ligger på bordet. Samtidigt närmar sig en rättegång i domstol.

ANNONS

– Vi har gett ett bud, vi har fått ett motbud och det ska han få gå hem och fundera på nu, så det inte blir fel igen, säger 81-åringens ombud Johann Binninge.

Ett stort medialt uppbåd mötte hussäljaren och Ebba Busch när de under tisdagen satte sig ned för att förhandla i Uppsala tingsrätt.

– Det känns som vi båda två lämnar förhandlingen i dag med en ambition att lösa det här och slippa en huvudförhandling i domstol i höst, säger Ebba Busch efteråt.

Vad förlikningen skulle kunna handla om, om det rör sig om pengar, vill ingen av de inblandade berätta.

ANNONS

Tagit in experter

Fallet handlar om ett köp av en fastighet utanför Uppsala, som KD-ledaren gjorde av den 81-årige mannen i somras. Köpekontrakt undertecknades och handpenning betalades ut, men därefter ångrade sig husägaren och ville häva köpet – något KD-ledaren inte ser som rimligt.

Parterna har stått långt ifrån varandra och tagit in olika experter och gjort värderingar av huset för att framhäva sin sak. Ebba Busch har stämt säljaren för att få tillgång till huset.

Johann Binninge sade under förhandlingen att Ebba Busch uppvaktade mannen under en längre tid för att få honom att skriva under kontraktet.

– Vi menar att Ebba har bearbetat (säljaren) under en tid och sedan fått honom att skriva under den här handlingen, sade Binninge.

Rättens ordförande Per Samuelsson konstaterar att parterna visserligen inte kommit överens, men att det finns förhandlingsutrymme. Han planerar fortfarande för en huvudförhandling i slutet på oktober.

– Vi har inte nått någon överenskommelse i dag men det finns vissa öppningar och jag kommer att följa upp det här.

Ebba Busch vädjar om att det ska gå snabbare än en rättegång i höst.

– Det är ju två minderåriga barns stadigvarande bostadsplats, så jag ställer in allt annat för det, säger Ebba Busch.

ANNONS

Ångrade sig

Johann Binninge sade i tingsrätten att säljaren inte förstod vad han skrev under. Han har aldrig gjort en husaffär förut.

– (Säljaren) förstår inte abstrakta begrepp som köpekontrakt. Han förstod inte vad han undertecknade, men det begrep Ebba Busch.

Båda parterna vill till en eventuell huvudförhandling kalla många experter och vittnen för att bevisa att de har bättre rätt till huset än den andra. Uppemot sju personer var, tänker de sig.

KD-ledarens ombud Katrin Björklund vill ha svar på när 81-åringen ångrade affären, och fick veta att det skedde i närtid eller någon dag efter att kontraktet skrevs under.

Ebba Busch har fått ett exemplar nycklar till huset.

– Det är korrekt och de har heller inte efterfrågats men de kan lämnas tillbaka när som helst, sade hon i rätten.

Pressat på

Hon har hela tiden hävdat att affären genomförts korrekt och att personer i mannens närhet pressat på om att få köpet ogiltigförklarat. Vid ett par tillfällen har Busch försökt att träffa mannen för att diskutera olika lösningar men då har han enligt Kristdemokraterna inte dykt upp. Därför har hon ansett sig tvungen att gå via domstol.

Tvisten har även lett till en förtalsanmälan mot KD-ledaren. I ett inlägg i sociala medier i februari i år fällde hon nedsättande kommentarer om 81-åringens ombud som anmälts till särskilda åklagarkammaren.

ANNONS

Niklas Svahn/TT

Ebba Busch, partiledare i Kristdemokraterna, ger en kommentar efter den muntliga förberedelsen i tvistemålet under tisdagen.
Ebba Busch, partiledare i Kristdemokraterna, ger en kommentar efter den muntliga förberedelsen i tvistemålet under tisdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Fastigheten som Ebba Busch köpt ligger utanför Uppsala.
Fastigheten som Ebba Busch köpt ligger utanför Uppsala. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fallet i korthet

Fallet handlar om ett köp av en fastighet utanför Uppsala som KD-ledaren gjorde av den 81-årige mannen i augusti 2020.

Köpekontrakt undertecknades och handpenning betalades ut, men därefter ångrade sig husägaren och ville häva köpet – något KD-ledaren inte ser som rimligt.

ANNONS