EU- och handelsminister Ann Linde (S). Arkivbild.
EU- och handelsminister Ann Linde (S). Arkivbild.

Budskapet: Trump prioriterar sina väljare

Den som hoppas på att USA:s president Donald Trump ska öppna sig mot omvärlden får nog fortsätta att vänta. Det budskapet hade en rad amerikanska toppolitiker med sig när de träffade svenska ministrar. På agendan stod bland annat de kontroversiella amerikanska tullarna.

ANNONS
|

- De underströk att det viktigaste för presidenten är hans väljare och hans väljare är väldigt nöjda med hur presidenten agerar nu, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S) till TT efter fredagens möte.

En amerikansk delegation med politiker är ute på en mindre turné i norra Europa. Förutom Sverige besöks även Danmark, Lettland och Norge.

Med på resan är bland andra republikanerna Ed Royce, ordförande i representanthusets utrikesutskott, och Bob Corker, ordförande för senatens utrikesutskott.

ANNONS

Svårtillgänglig administration

Ann Linde säger att Trump och hans administration är svårtillgänglig.

- Därför är det väldigt viktigt för oss att försöka få så många kontakter som möjligt med kongressen och senaten.

Under dagen diskuterades bland annat handelsfrågor, utvecklingen i Ryssland, Iranavtalet och USA:s relationer med omvärlden.

- Vi började med att diskutera ståltullarna och de eventuellt kommande biltullarna och hur man ser på det i kongressen. Och det var helt uppenbart att man har en annan målsättning än den som presidenten har. Man uttryckte att man inte tror att det här är det bästa för USA, säger Ann Linde.

Hon berättar att delegationen var omedveten om hur stor Sveriges handel med USA är.

- Vi är faktiskt den 15:e största investeraren i USA och svenska företag stödjer mer än 360000 jobb där.

ANNONS

"Lite naiva"

USA:s roll i internationella organisationer diskuterades också. USA har till exempel dragit sig ur Parisavtalet och frihandelsavtalet TPP (det så kallade Stillahavsavtalet) och landet ville inte skriva slutavtal med G7.

- Det är ju en hel del som är problematiskt. Därför var det så viktigt för oss att få träffa dem, säger Ann Linde.

Ryssland var en annan punkt på dagordningen.

- De tog upp frågan om rysk inblandning i valen och hur vi har förberett oss inför eventuell inblandning i svenska valet.

- De menade att de varit lite naiva under sitt val. Man hade inte i förväg varit förberedda på detta.

Under fredagen träffade de amerikanska politikerna även försvarsminister Peter Hultqvist (S) och lunchade med riksdagens talman Urban Ahlin (S).

ANNONS
TT

ANNONS