Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brandmännen får 150 000 kronor var och förbundet erkänner att det var fel att neka dem anställning på grund av att brandmännen var kritiska mot arbetsgivaren. Arkivbild.

Brandmän får skadestånd efter JO-fällning

Två brandmän som nekades anställning av Södertörns brandförsvarsförbund får 150 000 kronor vardera i skadestånd efter att parterna nått en förlikning, skriver Lag & Avtal.

Förbundet medger också att det var fel att neka brandmännen sommarvikariat efter att brandmännen skrivit en kritisk debattartikel 2014. De hade båda goda vitsord och flera av de kvalifikationer som krävs.

Förbundets motivering till att neka dem anställning var att "ska man jobba i en organisation så bör man ju dela dess värderingar”. Ärendet anmäldes till Justitieombudsmannen (JO), som fällde arbetsgivaren för att ha brutit mot det så kallade repressalieförbudet i yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen.

Efter JO-fällningen har nu parterna i dagarna kommit överens.

- Det är ett relativt högt belopp för svenska förhållanden och det visar att tidigare avgöranden i Högsta domstolen om skadestånd för grundlagsbrott börjar sätta sig hos myndigheterna, säger Anna Rogalska Hedlund, ombud för de två brandmännen, till Lag & Avtal.