Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att på egen hand ingripa vid en brand är förenat med fara och det gäller att använda sitt omdöme. Arkivbild

Brandingenjör: Tänk på riskerna innan

De tre unga personerna trotsade faran och räddade livet på en man ur ett brinnande hus. Men det gäller att tänka sig för och överväga riskerna i situationen.

Enligt lag är man skyldig att varna och larma om man upptäcker en brand, men vad man väljer att göra utöver det är upp till den egna bedömningen, förklarar brandingenjör Lars Brodin.

- Det varierar väldigt mycket från fall till fall om det finns möjlighet att göra någonting. Om branden har nått så långt att byggnaden är rökfylld ska man inte ge sig in. Det kan vara för farligt, helt enkelt. Ett andetag av brandgaser kan räcka för att göra en person medvetslös, säger han.

Om det rör sig om en mindre brandhärd med lite rök som stiger upp mot taket är det ingen omedelbar fara. När röken däremot blivit tjock och ogenomtränglig gäller det att hålla sig borta.

Övertändning en livsfara

När brandgasen stiger mot taket stiger också temperaturen i byggnaden, och då sker en antändning högts upp i rökmolnet. Detta fenomen kallas övertändning, och när detta inträffat sker brandförloppet väldigt snabbt.

- Det är alltså i början av förloppet man har chans att göra något. Ska man stå och vänta i tio minuter på räddningstjänst kan det vara försent. Då är det definitivt hedervärt att göra en insats om det finns möjlighet.

Branden får sin näring från lösa föremål som möbler och inredning. Det är därför ingen större skillnad på nya eller äldre hus när det gäller förloppets hastighet.

Använda sitt omdöme

Ett ingripande är förenat med risker, och även om Lars Brodin inte direkt avråder från det i alla situationer gäller det att använda sitt omdöme.

- Om det är så mycket rök att man inte kan se in, då är det inte att rekommendera. …

TT: Vad kan man då göra, förutom att ringa 112?

- Försök få tag på en brandsläckare och dämpa branden utifrån. Det är ett sätt att vinna lite tid.

Att privatpersoner rycker in för att rädda personer i ett brinnande hus tillhör ovanligheterna, säger Lars Brodin.

- Det är ofta slumpen som avgör – man råkar finnas där just vid tillfället.