Brand i skogsparti på Onsalahalvön

En större brand har brutit ut i ett skogsparti på Onsalahalvön. Räddningstjänsten är på plats med åtta styrkor och en drönare är i luften.
– Det är oklart hur stort område det gäller, säger Dan Lindqvist på räddningstjänsten.

ANNONS
|

Strax före klockan 13 på torsdagen kom larmet om brand i terrängen på Vässingsö, i närheten av Onsala. Räddningstjänsten är på plats med åtta styrkor som jobbar för att omringa branden.

– Vi har inte kommit runt än utan vi jagar fronten. Det är svår terräng, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Krister Lindqvist är räddningsledare.
Krister Lindqvist är räddningsledare. Bild: Ellinor Svensson

Krister Lindqvist är räddningsledare på plats och bekräftar bilden:

– Det är ett väldans jagande innan man får tag på det. Vi har fortfarande inte nått runt hela branden och det blåser hyfsat mycket, det gör att det brinner mer. Men vi hoppas få grepp om ändarna snart så vi kan få stopp på det.

ANNONS

På grund av brandområdets storlek behöver man även ta hjälp av en drönare för att få en överblick.

– Vi har en drönare i luften men det är fortfarande oklart hur stort område det gäller. Prognosen är att vi kommer vara där i flera timmar, säger Dan Lindqvist.

Räddningstjänsten bedömer att det i nuläget inte finns någon spridningsrisk till några fastigheter.

– Sprider den sig rör den sig ner mot havet, säger Dan Lindqvist.

Vid 15.30 meddelar Räddningstjänsten att man fortfarande inte har kontroll på branden. Man räknar med att vara kvar i minst tre timmar.

– Vi jobbar från två håll och håller på att släcka. De två styrkorna har visuell kontakt med varandra, det verkar som det minskar och släcker av efter hand, säger Patrik Hedlund, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Det är fortfarande okänt vad som orsakat branden.

– Det är för tidigt att säga, vi vet ingenting om det än, säger Patrik Hedlund.

Strax efter klockan 17 har läget förbättrats och räddningstjänsten är nere på fyra enheter på plats.

– Vi har börjar avveckla litegrann. Vi har det under kontroll men vi kommer vara kvar och släcka ett tag till. Det ryker och pyr under marken, säger Fredrik Hjertén, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

ANNONS

Vid 20.30 har man fortfarande ett antal timmars arbete kvar.

– Vi kommer åtminstone vara kvar till midnatt. Om en liten stund kommer vi dra ner på personal, säger Mathias Kapocs, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten och fortsätter:

– Det är besvärlig terräng och det pyr och ryker.

SMHI har gått ut med en varning för risk för gräsbrand. Varningen gäller hela Götaland.

ANNONS