Miljöpartiets valberedning föreslår att Per Bolund tar över efter Gustav Fridolin som manligt språkrör i maj.
Miljöpartiets valberedning föreslår att Per Bolund tar över efter Gustav Fridolin som manligt språkrör i maj.

Bolund föreslås som språkrör för MP

Det blir Per Bolund som ska bilda språkrörspar med Isabella Lövin i Miljöpartiet, om kongressen i maj säger ja.

ANNONS
|

Det där med "hela landet" är ett verkligt problem för Miljöpartiet. Enligt partiets egen valanalysgrupp sitter bilden av MP som ett storstadsparti hårt och partiet förlorade många mandat i kommun- och regionvalen i höstas.

"Att endast en procent av väljarkåren och tio procent av våra egna väljare menar att Miljöpartiet förstår vanligt folk är illavarslande", står det i valanalysen från januari i år.

"Det är dags att erkänna för oss själva att vi verkligen inte är populära på landsbygden och fråga oss vad detta beror på", fortsätter det.

Föreslår stockholmare

I det läget föreslår valberedningen en stockholmare som språkrör, nuvarande finansmarknads- och bostadsministern Per Bolund, efter skåningen Gustav Fridolin.

ANNONS

- Jag tror att man även som stadsbo kan ha förståelse för de utmaningar som finns i hela landet. Min vision är att alla, oavsett var man bor, ska känna att man är en del av lösningen på de miljöproblem vi står inför, säger Per Bolund.

- Jag är övertygad om att den gröna omställningen är en fantastisk möjlighet för hela landet att växa och utvecklas.

Han beskriver sig som en oroad optimist men med en övertygelse om att det går att göra något åt klimathotet och att göra det på ett socialt hållbart sätt. Och han ser stora möjligheter för MP att växa och hänga på den medvind som de gröna i länder som Tyskland och Belgien känner. I riksdagsvalet förra året klarade sig MP dock nätt och jämnt att hålla sig kvar i riksdagen, med 4,4 procents väljarstöd.

ANNONS

Nytt klimat

- Vi har ett helt nytt klimat när det gäller miljöfrågor. Vi har gått från att människor går runt med den där oron i magen till att de börjar agera, säger Bolund och nämner de ungas klimatdemonstrationer, människor som byter flyg mot tåg och kött mot grönt.

Han tror att denna handlingskraft även påverkar partival, till fördel för MP.

Isabella Lövin föreslås för omval som språkrör och Emma Nohrén föreslås bli partisekreterare efter Amanda Lind som numera är kulturminister.

Valet av språkrör genomförs på Miljöpartiets kongress 3–5 maj i Örebro.

Rättad: I en tidigare version fick Per Bolund fel statsrådstitel.

TT

Fakta: Per Bolund och Emma Nohrén

Per Bolund, 47 år, från Stockholm

Minister sedan 2014, nu finansmarknads- och bostadsminister.

Riksdagsledamot sedan 2006, före det oppositionsborgarråd i Stockholm och politiskt sakkunnig i näringsdepartementet under Göran Perssons (S) regering.

Utbildad biolog, inriktning marinbiologi och miljövård. Har forskat om hållbara transporter och hållbar stadsutveckling.

Emma Nohrén, 39 år från Brastad, Lysekil.

Föreslagen som ny partisekreterare efter Amanda Lind.

Tidigare riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson.

I dag vice ordförande i Lysekils kommunstyrelse och ordförande i miljömålsberedningen.

Utbildad marinbiolog.

Källa: Miljöpartiet

ANNONS