Jubel på valvakan när L tycks klara spärren.
Jubel på valvakan när L tycks klara spärren.

Björklund: Vinden har blåst i annan riktning

Liberalerna tycks komma undan med blotta förskräckelsen. Partiet får ett mandat och 4,1 procent, enligt det preliminära valresultatet. Partiledaren Jan Björklund förklarar valresultatet med att partiet har stått för ett starkare EU.

ANNONS
|

Det har varit en riktig rysarkväll för Liberalerna som håller sin valvaka på Clarion Hotel i Stockholm. Och kanske speciellt för Liberalernas toppnamn Karin Karlsbro och partiledaren Jan Björklund.

Klockan 23 på söndagskvällen övergick den spända väntan i lättnad när det visade sig att partiet med nöd och näppe verkar klara fyraprocentspärren genom att få 4,1 procent av väljarstödet, enligt det preliminära valresultatet. Om resultatet står sig innebär det att partiet behåller sitt mandat i EU-parlamentet. Men resultatet är ändå mer än en halvering av väljarstödet i EU-valet 2014, där partiet fick 9,9 procent och två mandat.

ANNONS

- Vi vet ännu inte hur detta slutar. Det är spännande såklart, vi hoppas naturligtvis att vi behåller vårt mandat, säger Jan Björklund till TT som i talet till sina partikamrater tryckte på att Liberalerna stått upp för sina idéer och att "kampen nu går vidare".

Politiken förklaringen

L-ledaren förklarar resultatet med partiets politik.

- Vi står för att vi behöver ett starkt europeiskt samarbete, vi behöver mer samarbete i Europa och ge EU mer muskler. Det är uppenbart att vinden har blåst i en helt annan riktning, det har vi känt i hela valrörelsen, säger han.

TT: Vad behöver L göra nu?

- Jag menar att man ska driva det man tror på. Att anpassa politiken efter vilken riktning vinden blåser för stunden, det ska man undvika.

ANNONS

Karin Karlsbro är inne på samma linje, att politiken förklarar resultatet och att partiet positionerat sig som det mest Europavänliga.

- Vi såg också hur motståndet mot EU, den skeptiska hållningen mot EU, var ganska stark, precis som vi kan se över hela Europa. De högerpopulistiska vindarna påverkar många länder och har också påverkat den svenska opinionen, säger hon till TT.

Spänd väntan

För henne kommer de kommande dygnen att vara en spänd väntan, då det ännu inte är helt klart att partiet klarar spärren och att hon kan packa väskorna med destination Bryssel.

- Vi är många besvikna Liberaler som hade velat se ett annat valresultat men vi är också många stolta Liberaler, säger Karlsbro.

Enligt henne kommer nu partiet att gå vidare och fundera över hur Liberalerna kan formulera sin politik i framtiden.

- Men när det gäller synen på internationellt samarbete och EU, så spelar det ingen roll vilket resultat som Liberalerna fick. Vi ser de hot som EU faktiskt står inför. De utmaningarna är lika stora i morgon. Och vi har valt att föra en politik som vi tror är bra för Sverige och Europa och det ligger ju fortfarande fast.

ANNONS

Karlsbro var en chansning

I mätning efter mätning tycks Liberalernas storsatsning på mer EU inte alls ha gått hem i de blågula stugorna. Tvärtom tycks väljarna attraheras av partier som talar om mindre inflytande från Bryssel.

- Det är i och för sig hederligt att man står för sina åsikter, även om det inte är så valtaktiskt och opportunt, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Hon hade trott att Jan Björklund själv skulle nomineras till förstanamn på Liberalernas lista – och bli ett dragplåster i valet. I stället lanserades en för många okänd kandidat, Karin Karlsbro.

- Det är en chansning man gör från Liberalerna. Men det är det litegrann från andra partier också.

TT

Fakta: Liberalerna i EU

Liberalerna har i dag två mandat i EU-parlamentet och därmed två ledamöter: Jasenko Selimovic och Cecilia Wikström.

Tillhör partigruppen Alde (Alliansen liberaler och demokrater för Europa) som gillar frihandel och vill utveckla EU:s inre marknad. Alde har totalt 69 ledamöter i parlamentet.

Liberalerna vill bland annat se en europeisk koldioxidskatt, en gemensam gränspolis, inrätta ett europeiskt FBI med operativa befogenheter och att alla EU-länder ska tvingas ta emot flyktingar som kommer till Europa.

Fakta: Liberalernas toppkandidater

1. Karin Karlsbro

2. Said Abdu

3. Maria Weimer

4. Allan Widman

5. Anders Rehnberg

ANNONS