Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Målsägandebiträden vid rättegången om Stockholmsdådet tycker att TV4 publicerat för mycket filmklipp. Arkivbild.

Biträden kritiserar TV4 för terrorklipp

Målsägandebiträden i terrorrättegången mot Rakhmat Akilov vädjar till TV4: Ta bort klipp med övervakningsfilmer från Drottninggatan från nätet.

I måndags visade TV4 Nyheterna dittills hemligt filmmaterial i sin kvällssändning. Med hjälp av filmer från övervakningskameror kartlade de lastbilens framfart vid dådet på Drottninggatan i april förra året.

De 13 målsägandebiträden som företräder runt 150 personer i rättegången mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov har skrivit ett brev till TV4 för att be dem ta bort filmklippen från nätet.

- Vi blev ju bestörta. Flera av oss tyckte att TV4 gick över gränsen. Vi inser att det inte är olagligt, men att man inte tog hänsyn till brottsoffren och brottsoffrens anhöriga, säger Göran Hjalmarsson, som företräder 13 brottsoffer.

- Jag förstår att det är en avvägning, allmänintresse kontra brottsofferperspektiv. Men jag tycker att de kliver över gränsen.

Fredrick Malmberg, nyhetschef vid TV4 Nyheterna, säger till TT att man har säkerställt att inget dödsoffer syns i klippen. Personerna som syns är också avidentifierade.

- Vi har varit extremt noggranna när vi har tittat på materialet och med omsorg valt bort flera sekvenser. Merparten har vi inte ansett vara publicerbart. Däremot anser vi att allmänintresset för den här händelsen är såpass stort, säger han.

Malmberg poängterar också att det stundande åtalet gäller ett terroristbrott och därmed inte riktas bara mot enskilda utan hela Sverige.

- Utifrån det resonemang vi haft tidigare anser vi att vi håller oss inom god pressetisk sed.