Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

Besvärligt läge för Strandhäll

Ännu en chef på Försäkringskassan skriver nu till KU med uppgifter som motsäger Annika Strandhälls (S) version av hur det gick till när generaldirektör Ann-Marie Begler petades. En besvärande omständighet inför nästa veckas misstroendeomröstning mot socialförsäkringsministern.

Om inget annat händer kommer riksdagen att rösta om en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll den 28 maj. M, KD, SD och L tänker rösta för, men de behöver någon mer röst för att fälla ministern och ännu har C inte meddelat hur partiet tänker rösta.

Parallellt är riksdagens konstitutionsutskott (KU) inne på sluttampen av sin granskning av hur Strandhäll agerade när Begler blev av med jobbet.

Olika versioner

Både där och i misstroendefrågan handlar mycket om att Strandhäll och Begler har helt olika versioner av vad som hänt. Begler hävdar att hon bara vid ett tillfälle fått kritik av Annika Strandhäll eller hennes medarbetare. Strandhäll hävdar tvärtom att man upprepade gånger framfört kritik.

Sture Hjalmarsson, chef på Försäkringskassan och den som fört anteckningar från de regelbundna mötena mellan myndigheten och departementet, har nu skrivit ett brev till politikerna i KU. Enligt Expressen går hans bild rakt emot vad Annika Strandhäll och andra i den politiska ledningen redovisat för KU.

Protestbrev

I brevet stödjer Hjalmarsson sin tidigare chefs version om att det inte förekommit någon kritik, förutom vid ett tillfälle då både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen fick kritik för hur de samarbetade när det gäller utförsäkrade.

När Ann-Marie Begler sparkades som chef för Försäkringskassan var Sture Hjalmarsson en av flera personer i ledningsgruppen som skickade ett protestbrev till Annika Strandhäll och krävde att Ann-Marie Begler skulle få tillbaka jobbet som generaldirektör.