Beställde porr, gravsten och djurfoder - i andras namn

Porrfilmer, sexleksaker, en diskbänk, en gravsten, en kompressor och ett växthus - det är några av sakerna som mannen i 35-årsåldern beställde i andra personers namn. Nu döms mannen till fängelse.

ANNONS
|

I början av sommaren åtalades en Skaraborgare i 35-årsåldern för olaga förföljelse alternativt ofredande, oredligt förfarande, förgripelse mot tjänsteman, ofredande, hot mot tjänsteman och sexuellt ofredande.

Enligt misstankarna ska mannen under flera år ha beställt saker för tusentals kronor i andra personers namn. Det rör sig bland annat om resor, porr, biljardbord, däck, mobilabonnemang, parasoll och djurfoder.

En person fick en offert på en gravsten från en begravningsbyrå.

– Det är ju helt sjukt, makabert, sa personen i förhör.

Och en kvinna ska ha anmälts som givare på 80 000 kronor i månaden till UNHCR.

– Det är en väldig blandning av olika typer varor, konstaterade kammaråklagare Andreas Ekengren i samband med att åtalet lämnades in.

ANNONS

LÄS MER: Beställde porr, gravsten och sexleksaker - i andras namn

Levererats varor

Totalt rör det sig omomkring 15 offer där de flesta är bekanta med mannen.

– Antingen släktingar eller personer som han har mött på olika sätt eller personer som är tillsammans med den han är bekant med, har Andreas Ekengren sagt.

Har målsägandena tvingats betala för några av varorna?

– I vissa fall har de fått varorna levererat men då har de gått tillbaka. Som jag har uppfattat det så har väl inte majoriteten drabbats av kostnader utan det är väl företagen som låtit detta gå tillbaka. Men sedan kan man ju drabbas av kostnader på annat sätt - tid man lagt ner, har Andreas Ekengren berättat.

Bland offren finns det också två advokater - varav en som tidigare försvarat mannen.

I den ena advokatens namn hyrdes möbler och i den andres namn beställdes det varor från en sexbutik på nätet.

Riktade in sig mot utredare

Mannen åtalades också för att ha begått brott mot två utredare på polisen, och en åklagare.

– De har haft utredningar rörande sådan här brottslighet mot honom, sammanfattade Andreas Ekengren kopplingen mellan åklagaren och poliserna.

I åtalet framgår det att det beställts åtta skrivare/skanners till en av poliserna, åklagaren fick en helårsprenumeration på en lokaltidning.

ANNONS

När han beställt varor till en av poliserna ska han i beställningen ha angett "NN vila i frid snutjävel". Till samma polis skickades det också Facebookmeddelanden där det uttalades att hon skulle vila i frid och att hon skulle sättas åt när hon minst anar.

Fjärrstyrd dator enligt åtalad

Den åtalade mannen nekar till brott.

– Han säger att han inte har gjort några beställningarna han menar att det måste någon annan ha gjort för hans räkning, det är så han upplever det, har hans advokat Per Olof Almer sagt.

I förhör säger mannen att han tror att hans dator är fjärrstyrd och att han av en slump fått en massa orderbekräftelser mejlade till sig. Han påstår också att andra haft tillgång till hans dator.

– Det är en massa personer som har sprungit hemma hos mig som påstått att de är mobiloperatörer och poliser som inte velat visa leg.

Nu döms mannen

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han inte begick de misstänkta brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han led inte heller av en allvarlig psykisk störning när undersökningen gjordes. Därför kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård.

Nu döms mannen till fängelse i två år.

Han döms för olaga förföljelse i tre fall men totalt fem tillfällen, ofredande, sexuellt ofredade, oredligt förfarande, hot mot tjänstmanvid tre tillfällen, och förgripelse mot tjänsteman i fem fall.

ANNONS

Han frias dock från ett fall av hot mot tjänsteman. Det rör den beställning till en utredare där det fanns ett meddelande som stod på beställningen. Enligt domen fick utredaren reda på meddelandet strax innan huvudförhandlingen och därför anser rätten att det inte är bevisat att mannen måste ha förstått att meddelandet skulle nå henne.

Inte fjärrstyrd

Eftersom det finns en koppling mellan den dömde mannen och samtliga offer anser rätten att det talar för att han är gärningsmannen. En undersökning har visat att mannens dator inte var fjärrstyrd. Därför tror inte tingsrätten på mannens förklaring.

Den rättspsykiatriska undersökningen visade som sagt att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning. Däremot visade den att han har en nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande. Detta, tillsammans med att flera av brotten begicks för flera år sedan, anser tingsrätten är förmildrande omständigheter vilka påverkade vid bedömningen av straffvärdet.

ANNONS