Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Polisens beslut kring ordningsvakter i Staffanstorp har fattats på ett sätt som gör att det inte kan överklagas. Arkivbild.

Beslutsgång om ordningsvakter underkänns

Staffanstorps kommun vill ha rätt att sätta in ordningsvakter i delar av kommunen för att motverka ordningsstörningar. Polisen sade ja till detta under perioden maj–december förra året, men när Staffanstorp ville förlänga och utöka till en större del av kommunen sade polisen nej med hänvisning till att det inte finns något särskilt behov av ordningsvakter i kommunen.

Nu konstaterar förvaltningsrätten att polisens beslut, som meddelades i form av ett så kallat förhandsbesked, inte har stöd i gällande lagstiftning.

Staffanstorp har överklagat avslaget till förvaltningsrätten, men domstolen anser sig inte kunna pröva frågan, så kommunens överklagande avvisas.

- Den här ordningen med förhandsbesked som polisen tillämpar har inte stöd i lagen om ordningsvakter, så därför ska man inte ge den typen av förhandsbesked, säger chefsrådman Fredrik Löndahl till TT.

I stället måste den enskilde ordningsvakten ansöka om ett förordnande och vid prövningen av ansökan ska polisen ta ställning till i vilka områden förordnandet ska gälla, säger han.