Bandvagn genom isen utanför Boden – en död

ANNONS
|

Räddningstjänsten fick in larmet från Försvarsmakten vid 22.30 på söndagskvällen, om en bandvagn som gått genom isen i Lule-Altervattnet i Bodens kommun.

En person lyckades ta sig ur fordonet när det gick genom isen, men en person saknades under kvällen och natten och befarades ha drunknat. Fyra personer blev dessutom kraftigt nedkylda efter att ha kommit till platsen för att hjälpa till och fördes till en skola för vård.

– Försvaret säger att man har kört ner i en å och sjunkit till botten. Just nu är det fem personer som är drabbade varav en är kvar under isen, sa Trond Olofsson, inre befäl på räddningstjänsten i Boden, under söndagskvällen.

ANNONS

Död soldat hemmahörande i Göteborg

Under Försvarsmaktens presskonferens under måndagen meddelade man att bandvagnen kunde bärgas vid 03-tiden.Efter en lång insats från räddningspersonal konstaterades också den 23-årige mannen död av läkare, enligt regementschef och övningsledare överste Mikael Frisell.

Enligt Frisell drog räddningsarbetetut på tiden på grund av svåra väderförhållanden när olyckan inträffade. Nu kommer händelsen att utredas av både Försvarsmakten och polisen för att fastställa varför fordonet åkt ut på isen. Initialt sa räddningstjänsten att det troligen rörde sig om en navigeringsmiss, och att fordonet kommit ut på isen av misstag. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats av polis eller Försvarsmakten.

Den omkomnemannen är en soldat från Västsverige, och enligt polisen i region Väst ska mannen vara hemmahörande på Hisingen i Göteborg.

– Hisingspolisen har underrättat mannens mamma under natten, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Uppmanas ringa hem

Försvaret uppmanade under natten alla övningsdeltagare att ringa hem till sina anhöriga. Regementet har bemannat telefonnummer dit anhöriga kan ringa.

Under dagen kommer Försvarsmakten att arbeta vidare med krishantering.

– Det kommer hållas en minnesstund i eftermiddag på plats i Boden och övningen har avbrutits. Och som alltid så kommer de medarbetare som har ett behov av det att få stöd, säger Anders Dahlgren.

Ska reda ut vad som har hänt

Förundersökningen är rubriceras som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och genom framkallande av fara för annan. Åklagare Aino Pietilä är förundersökningsledare i ärendet.

ANNONS

– Jag kan inte se att det finns någon specifik person som har delgivits misstanke i det här ärendet. Det vi ska göra nu är att reda ut vad det är som har hänt, varför och orsaken till att det kunde hända. Jag kan inte besvara frågan om det finns personer som är ansvariga för transporten. Nu tar vi till åtgärder för att få klarhet i hur händelsen kunde inträffa. Vi ska dokumentera platsen och se hur förhållandena var vid platsen där det här har skett och även undersöka bandvagnen, säger Aino Pietilä.

ANNONS