Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog står främst på Miljöpartiets lista till nästa års Europaparlamentsval.
Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog står främst på Miljöpartiets lista till nästa års Europaparlamentsval.

Bah Kuhnke och Holmgren toppar MP-lista

Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke samt Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog. De toppar Miljöpartiets förslag till lista till nästa års Europaparlamentsval. Två överraskande och kloka val, enligt statsvetare.

ANNONS
|

Alice Bah Kuhnke är bland allmänheten ett av partiets allra mest kända namn. Pär Holmgren i sin tur förknippas knappast med politiska åtaganden. Han har tidigare synts i tv som meteorolog och jobbar i dag som naturskadespecialist hos Länsförsäkringar.

- Det var för mig lite överraskande att Alice Bah Kuhnke ställer upp. Hon är ju en väldigt populär person inom Miljöpartiet, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

ANNONS

- Pär Holmgren är ganska profilerad i klimatdebatten. Det är nog ett ganska klokt val det också.

Populära personer

Enligt Bolin väljer partierna ofta starka personligheter till europaparlamentsvalslistorna. Det kan vara avgörande för hur många mandat partiet lyckas få. Holmgren är ny inom Miljöpartiet och gick med i partiet samma dag som han presenterades som kandidat. Det är, enligt Bolin, inte ovanligt. Både Isabella Lövin och Bah Kuhnke var nykläckta miljöpartister när de fick topposter inom partiet.

- Det finns en syn på politik om att det inte ska vara ett yrke och man ser positivt på att man har andra erfarenheter, säger Niklas Bolin.

Som klimatspecialist har Holmgren trovärdighet i klimatfrågan, menar Bolin, och ser honom därför som ett passande val.

- Jag vill vara där jag känner att jag gör mest nytta. Och det som behövs nu är politik, svarar Holmgren själv på frågan om varför han valt att byta bana.

ANNONS

Tufft läge

I Europaparlamentsvalet 2014 blev Miljöpartiet näst största parti med 15,4 procent av rösterna. I riksdagsvalet i september fick partiet enbart 4,4 procent av rösterna. Trots det är Alice Bah Kuhnke positiv inför valrörelsen

- Jag tror vi kan det leva upp till resultatet, jag kommer kämpa för det, säger hon.

Att partiet kan få fler röster i Europaparlamentsvalet är inte osannolikt, enligt Bolin. Partier som profilerar sig i specifika frågor gör ofta bra ifrån sig i europaparlamentsvalen.

- Att nå upp till 15 procent vore ju väldigt överraskande utifrån vad vi ser i dag. Samtidigt finns den grön framgångsvåg i Europa just nu, så det är möjligt att de kan dra nytta av det, säger han.

Listan som presenterades under torsdagen är valberedningens förslag till kandidater till vårens europaparlamentsval. Den slutgiltiga listan fastställs av partistyrelsen i februari efter att partiets medlemmar har fått säga sitt.

ANNONS
TT

Fakta: Miljöpartiets riksvalberednings toppförslag till i EU-valet 2019

1. Alice Bah Kuhnke, 47 år, Nacka

2. Pär Holmgren, 54 år, Uppsala

3. Jakop Dalunde, 34 år, Stockholm

4. Bodil Valero, 60 år, Axmar Bruk

5. Max Andersson, 45 år, Göteborg

6. Emma Nohrén, 38 år, Brastad

7. Märta Stenevi, 42 år, Malmö

8. Max Trondlé, 23 år, Kalmar

9. Mursal Isa, 37 år, Borlänge

10. Aida Badeli, 22 år, Bryssel

På listan finns totalt 40 namn, 20 kvinnor och 20 män.

I senaste europaparlamentsvalet fick miljöpartiet 15,4 procent av rösterna, och har i dag 4 mandat i europaparlamentet.

Källa: Miljöpartiet och Valmyndigheten

ANNONS