Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

6400 dödsfall kan årligen förhindras eller senareläggas om svenskarna åt mer frukt och grönt. Arkivbild.

Bättre matvanor kan förhindra 6 000 dödsfall

6 400 dödsfall kan årligen förhindras eller senareläggas om svenskarna följde kostråden, enligt Livsmedelsverket. Mer frukt och grönt skulle ha störst effekt på befolkningens hälsa.

Beräkningarna har gjorts i ett samarbete mellan Livsmedelsverket och Lunds universitet enligt en internationell modell.

I studien ställde forskarna sig frågan hur risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och cancer skulle påverkas om de ändrade sina matvanor.

- Man har tittat på det rekommenderade och det faktiska intaget av frukt och grönt, och räknat på hur många färre dödsfall det skulle bli om befolkningen följde rekommendationen i stället för att ligga på den låga nivån vi gör i dag, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket och medförfattare till studien.

Störst effekt skulle mer frukt och grönsaker ha på hälsan, helst 500 gram om dagen. Näst störst effekt skulle mer fibrer och fullkornsprodukter ha, här säger rekommendationen 30 gram per dag. Resultatet visade också att fler dödsfall bland kvinnor skulle kunna förhindras än hos män.

- Män äter betydligt mindre grönsaker än kvinnor och ännu mindre frukt. Samtidigt är det bra att veta att även små förändringar gör skillnad.

En sådan omställning skulle samtidigt kunna innebära en stor vinst för miljön.

- Att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket är också miljömässigt mer hållbart och helt nödvändigt för vår planets framtid, säger Irene Mattisson.