Penilla Gunther (KD) hoppar av sin riksdagskandidatur efter Aftonbladets granskning av hennes reseräkningar. Arkivbild.
Penilla Gunther (KD) hoppar av sin riksdagskandidatur efter Aftonbladets granskning av hennes reseräkningar. Arkivbild.

Avgår med kristdemokratisk välsignelse

Kristdemokraternas riksdagsledamot Penilla Gunther hoppar av sin riksdagskandidatur efter Aftonbladets granskning om hennes användning av hyrbilar. Partiet ser allvarligt på agerandet och tycker att det är ett "klokt" beslut att avgå.

ANNONS
|

- Vi har fört samtal med Penilla om det här och hon har kommit fram till att hon lämnar och inte kandiderar vidare. Vi står bakom det beslutet – det var klokt, säger Peter Kullgren, biträdande partisekreterare och KD:s valledare, till TT.

Enligt Aftonbladet har Gunther sedan 2014 fram till i våras hyrt bil genom riksdagen för drygt 200000 kronor – mest av alla ledamöter. Granskningen visar att hon upprepade gånger låtit riksdagen stå för hyrbilskostnaden för privata resor, vilket framgår av inlägg på Facebook.

ANNONS

"Jag inväntar definitiva svar från riksdagsförvaltningen huruvida jag är betalningsskyldig eller inte, men inser behovet av lugn och ro för partiet och väljer därför att avstå vidare kandidatur till riksdagen", skriver Gunther.

"Jag är ledsen över om jag gjort fel, och är beredd att göra de åtgärder som riksdagsförvaltningen kan besluta", fortätter hon.

"Mycket allvarligt"

Partiledaren Ebba Busch Thor säger till Aftonbladet att regler måste följas och att det ska råda varsamhet med skattebetalarnas pengar.

- Alla kan göra något misstag men det kan inte finnas en systematik i det, man kan inte begå hur grova överträdelser som helst och jag ser mycket allvarligt på det här.

Peter Kullgren säger att partiet känt till uppgifterna i någon vecka men att omfattningen av hyrbilsanvändningen stått klar först när Aftonbladet publicerade sin granskning.

"En förtroendeskada"

På frågan om partiet hade skadats om Gunther suttit kvar svarar han:

- Att vara riksdagsledamot bygger på förtroende, det är ett förtroendeuppdrag, och det är klart att här är det en förtroendeskada som sker vid den här typen av händelse.

ANNONS

Den 14 augusti luftade Penilla Gunther öppet förvåning när partiledaren Ebba Busch Thor i en partiledardebatt öppnade upp för mer kärnkraft.

Kullgren vill inte säga att några konflikter mellan Gunther och partiledningen också låg bakom avhoppet:

- Nej, vi har haft samtal kring de här händelserna och det är det som har lett fram till att hon har tagit det här beslutet.

Handlar om "slarv"

TT har flera gånger sökt Gunther för en kommentar. Till TTELA säger hon att hon ibland i tjänsten använder hyrbil mellan hennes två boenden.

- Det blir ibland så att jag gör en avstickare till släkten i Vänersborg eller att jag stannar till på vägen och gör ärenden och att det läggs till någon mil.

Gunther säger att hon aldrig menat att missbruka skattebetalarnas pengar och att hon vill göra rätt för sig.

- Det handlar om slarv från min sida, säger Penilla Gunther.

ANNONS
TT

ANNONS