Johan Abrahamsson, Moderaternas ordförande i Västra Götaland, tar en paus från sitt uppdrag. Arkivbild.
Johan Abrahamsson, Moderaternas ordförande i Västra Götaland, tar en paus från sitt uppdrag. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Avgångskrav mot M-topp efter sexistiska inlägg

Johan Abrahamsson, Moderaternas ordförande i Västra Götaland, tar en paus från sitt uppdrag efter avslöjandet om att han delat en stor mängd kränkande innehåll i privata chattar. Nu kommer interna krav på hans avgång.

ANNONS

– Vi tycker inte att det här beteendet är okej och det är inget som går att sopa under mattan, säger Per Malm, ordförande för Moderaterna i Mölndal, till Göteborgs-Posten.

Även Grästorps moderata kommunalråd Robert Fransson har tidigare krävt att Abrahamsson ska lämna sin post.

Abrahamsson har i en privat chatt delat rasistiska och sexistiska bilder. Bland annat en bild på en naken kvinna vars kön täcks av en fiskmås, ett grovt skämt om oralsex och en bild på Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar med en kommentar om hennes urringning. Han har också delat flera bilder med rasistiskt och homofobt innehåll, vilket P4 Skaraborg var först med att rapportera.

ANNONS

Johan Abrahamsson är en av Moderaternas tyngsta kommunpolitiker, ordförande för partiets största förbund, Moderaterna i Västra Götaland, och kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

Abrahamsson själv sade först att det handlat om "helt vanlig buskishumor", men har senare uppgett att han är ångerfull.

Enligt Per Malm har alla förtroendevalda i partiet skrivit under en etisk policy som talar om hur man ska bete sig mot andra människor, och han konstaterar att Johan Abrahamsson inte följt den.

ANNONS