Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blå hallen i Stockholms stadshus har fungerat som vaccinationslokal vid vaccinering av vård- och omsorgspersonal i Stockholm. Regionerna runt om i landet får ta till olika lokallösningar när miljoner svenskar ska vaccineras på kort tid.
Blå hallen i Stockholms stadshus har fungerat som vaccinationslokal vid vaccinering av vård- och omsorgspersonal i Stockholm. Regionerna runt om i landet får ta till olika lokallösningar när miljoner svenskar ska vaccineras på kort tid. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Arenor och konserthus öppnar för vaccinering

Idrottsarenor, mässhallar, konsertlokaler och kanske museer. När miljontals svenskar ska vaccineras på löpande band får regionerna vara kreativa med lokallösningar.

En dos covid-19-vaccin på samma plats som kung Carl Gustaf brukar inta Nobelbanketten? När andra stora pampiga evenemang har ställts in har Blå hallen i Stockholms stadshus agerat vaccinationscentral. På flera håll runt om i landet har lokaler som gapat tomma på grund av pandemin öppnat för vaccinering mot covid-19.

Vaccin och scenkonst

Tidigare i veckan fick vårdpersonal från Vara kommun sina första sprutor i en av Varas konserthus lokaler till tonerna av Bohuslän Big Band — i en inspelad konsert på storskärm.

– Eftersom vi inte kan ta emot publik just nu känns det naturligt att upplåta våra lokaler till det här och extra roligt att kunna visa scenkonst till de som blir vaccinerade, säger Malin Sjölin-Lorentzson, konsert- och eventansvarig på Vara konserthus.

Konserthusets scentekniker har varit med och byggt upp vaccinationsbåsen och det har varit intensiv aktivitet med att iordningställa lokalerna. I onsdags vaccinerades 300 personer och nästa onsdag ytterligare 300.

– Vi har arbetat hårt för att säkerställa avstånd och för att allt ska flyta på, säger Malin Sjölin-Lorentzon.

I Linköping har Missionskyrkans lokaler sedan en tid använts som vaccinationslokal för flera vårdcentraler. Och i Trollhättan upplåter Nevs bilfabrik en av sina hallar till vaccinering.

Hårda krav

Det dröjer ännu ett par månader på många håll innan vaccinering erbjuds alla vuxna. Regeringen har lovat att alla svenskar över 18 år ska ha erbjudits åtminstone en dos covid-19-vaccin före halvårsskiftet. Totalt handlar det om över 8,1 miljoner människor, om alla tackar ja. Den 19 februari hade 4,9 procent av dessa fått första dosen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Runt om i landet pågår nu ett intensivt arbete med att organisera för massvaccinering. I Göteborg är stora idrottshallar och stadens stora arenor Ullevi och Scandinavium uppe på tapeten och i Stockholm har staden fått erbjudanden från exempelvis Stockholm Waterfront, Münchenbryggeriet och Stockholmsmässan.

– Vi tror att vi kommer behöva använda kulturinstitutioner som vaccinationslokaler, sade Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm, till Kulturnytt med tillägget att det sannolikt gäller för mars och april.

Men kraven på lokalerna är höga. Magnus Thyberg skriver i ett mejl till TT att lokaler bedöms utifrån tillgänglighet, säkerhet, funktionalitet och kapacitet att ta emot många besök på ett smittsäkert sätt.

Helena Wande/TT

Regions Stockholms kravlista för lokaler som ska fungera som vaccinationslokaler:

Lokalerna ska kunna ta emot många besök på ett smittsäkert sätt.

Lokalen bör vara centralt placerad i kommunen och tillgänglig för kommunikationer och bilparkering.

Det ska finnas en entré och en utgång för att minimera smittspridning. Eventuellt kan en bredare entré fungera så att in och utgående personer inte krockar.

Det ska också finnas ett antal, mellan tre och sex, mindre rum för vaccination, men även fler kan fungera.

Om det inte finns kan eventuellt ett större rymligt rum fungera där det går att skapa rum i rum med någon form av rumsavdelare.

Lokalerna ska också vara utrustade med minst 20 stolar och tre till sex bord, ett för varje vaccinationsstation.

Stolar och bord får inte vara klädda med tyg och ska gå att torka av med ytdesinfektion.

Källa: Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.