Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/29

Arbogakvinnan inte psykiskt störd

Johanna Möller, Arbogakvinnan, lider inte av en allvarlig psykisk störning och kan därför dömas till fängelse. Det stod klart efter att den rättspsykiatriska undersökningen lämnades in till tingsrätten under tisdagen.

Rättsmedicinalverket bedömer att varken Johanna Möller eller Mohammad Rajabi har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, enligt den rättspsykiatriska undersökningen.

Båda kan därmed dömas till fängelse.

– Enligt min bedömning så blir det livstid som gäller för hennes del. Men det är en självklarhet att det blir en prövning i hovrätten också, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Mohammad Rajabi är mer svårbedömd enligt Alhem.
– Det finns möjligheten att han påverkas av henne. Han är dessutom ung. Det är svårare att bedöma men jag skulle tro att det blir ett tidsbestämt straff, säger han.

LÄS MER: Johanna Möllers knep för att bli fri - som alla misslyckades

För att någon ska bli bedömd som allvarligt psykiskt störd i juridisk mening ska många parametrar uppfyllas. Personen i fråga ska också bedömas ha ett fortsatt behov av rättspsykiatrisk vård och det ska finnas en risk för återfall.

Båda anses skyldiga

I sitt underlag till beslut om att de åtalade skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning skrev Västmanlands tingsrätt att både 42-åriga Johanna Möller och hennes ex-pojkvän Mohammad Rajabi anses skyldiga till brott.

LÄS MER: Johanna Möllers brev från häktet

Enligt tingsrätten har Mohammad Rajabi gjort sig skyldig till mord och försök till mord den 3 augusti 2016. Johanna Möller har enligt tingsrätten gjort sig skyldig till anstiftan av mord på sin tidigare make den 7–8 augusti 2015. Vidare till mord och försök till mord den 3 augusti 2016.
Huvudförhandlingen i målet återupptas den 7 augusti. Då väntas åklagaren lägga fram sina yrkanden till påföljder gällande de åtalade.
Domen beräknas falla omkring två veckor senare.

LÄS MER: Arbogakvinnan: "När blev jag en massmördare?"