Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsförmedlingens automatiserade system kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut. Arkivbild.

Arbetsförmedlingen befarar många felbeslut

Ett allvarligt systemfel hos Arbetsförmedlingen har gjort att upp emot 70 000 beslut om indraget aktivitetsstöd kan vara felaktiga, rapporterar SVT Nyheter.

De som är arbetslösa och inskrivna hos Arbetsförmedlingen ska rapportera in sökta jobb och andra aktiviteter i så kallade aktivitetsrapporter för att kunna få aktivitetsstöd från a-kassan eller Försäkringskassan. Sedan i mars 2015 har kontrollen av aktivitetsrapporter till stor del varit automatiserad, men i augusti stoppades det automatiserade systemet efter att myndigheten upptäckt att flera beslut om indraget aktivitetsstöd varit felaktiga.

Halv miljon beslut

- Vi har fattat nästan en halv miljon slutgiltiga beslut sedan 2015 och 15 procent ligger i riskzonen för att det kan förekomma felaktighet, säger Stefan Popovic till TT.

Ungefär 150 000 aktivitetsrapporterar till Arbetsförmedlingen varje månad men rapporter från 15 000 personer har uteblivit. Omkring 1 600 av dem kan ha fått ett felaktigt beslut.

Trots att problemen upptäcktes för flera månader sedan har varken arbetssökande eller arbetsförmedlare informerats.

15 000 i riskzon

- Prioritet ett har varit att förstå vad som orsakade felen och då var vi tvungna att göra ett större stickprov och sedan så fort som möjligt dra i handbromsen. Nu pågår ett arbete med att försöka spåra vilka av de här 15 000 individerna som är riskzonen och kontakta dem, säger Popovic.

TT: Vad kommer att hända med dem som har fått ett felaktigt beslut?

- Om det är en ersättningsfråga så får de ersättning men det kan också vara så att det bara gäller en varning och då får vi ta bort den varningen. Vissa personer har inte ens ansökt om ersättning och ska inte ens vara föremål för att aktivitetsrapportera.