Talman Urban Ahlin. Arkivbild.
Talman Urban Ahlin. Arkivbild.

Anklagelser mot Ahlin utreds

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman vill gå till botten med anklagelserna mot talman Urban Ahlin (S). Partiet tar in en oberoende konsult som alla kan vända sig till om de har information om den kritik som riktats mot talmannen.

ANNONS
|

- Det är allvarliga anklagelser som vi måste gå till botten med. Och då menar jag att det bör göras en oberoende och grundlig utredning som kan ge svar på de frågor som väckts, säger Ygeman till TT.

Han ska nu ta kontakt med de övriga gruppledarna i riksdagen om detta. Det handlar dock inte om anklagelserna från 2008 om sexuella trakasserier.

ANNONS

- Det handlar om uppgifter om talmannen i hans kapacitet som talman. Han är ju vald enhälligt av alla partier i riksdagen och då är det också rimligt att vi diskuterar med de andra partierna om hur en sådan undersökning kan göras.

Anonyma källor

Urban Ahlin har själv pratat om behovet av en utredning.

- Jag bejakar att han ser behovet av en sådan här utredning, sen tror jag att det är bäst om vi kan komma överens om formerna för den med alla partier, säger Anders Ygeman.

Om det faktum att uppgifterna kommer från anonyma källor säger han:

- Det är naturligtvis svårt att försvara sig mot anonyma anklagelser. Det är också ett skäl till att vi måste ha en rutin för att utreda sådana här saker så att vi inte får någon form av lynchmobb där sådana här allvarliga frågor riskerar att användas till helt andra saker, säger Ygeman.

ANNONS

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) anser att en oberoende utredning är en lämplig åtgärd. Samtidigt pekar ministern på vikten av att inte dra några förhastade slutsatser.

Ygeman ser inga problem med att Urban Ahlin kvarstår som talman under tiden utredningen görs.

- Nej, utan det är fullt naturligt att man först gör utredningen och sedan bestämmer konsekvenserna. Annars riskerar vi att få en väldigt konstig ordning. Konstitutionen ger ju av just det skälet ett väldigt starkt skydd av talmannen, säger Anders Ygeman.

Oberoende konsult

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger att partiet kommer att anlita en oberoende konsult för att samla in information kring de anklagelser som riktats mot Urban Ahlin. Konsulten kommer också att få i uppgift att utreda partiets rutiner för att hantera ärenden som rör trakasserier.

- Det är bekymmersamt att kvinnor inte har velat kontakta oss genom den metoo-brevlåda som vi har inrättat. Om det finns personer som av olika anledningar inte har velat kontakta oss så finns det nu en möjlighet att kontakta den här konsulten, säger Lena Rådström Baastad.

ANNONS

Någon egen utredning av de anklagelser som riktats mot Urban Ahlin kommer partiet inte att inleda i nuläget.

Backar upp

EU- och handelsminister Ann Linde (S) backar upp sin mångårige kollega fullt ut.

- Jag har arbetat väldigt nära Urban Ahlin i nästan femton år. När det gäller de här anklagelserna som har kommit anonymt från olika håll – jag har aldrig sett några tendenser till det överhuvudtaget, säger Ann Linde.

I DN:s artikel målas det upp en bild av en person som utövar härskarteknik och är aggressiv, särskilt mot kvinnor.

- När det gäller ledarstilen har Urban Ahlin en väldigt tuff ledarstil, men min uppfattning är att det har varit likadant mot både män och kvinnor, säger Linde.

Även riksdagens andre vice talman, Björn Söder (SD) stödjer Ahlin. I en intervju med DN säger han att Urban Ahlin sköter sitt uppdrag på ett bra och lyhört sätt. Inte heller Söder säger sig ha sett några som helst tecken på det som förs fram bland anklagelserna.

ANNONS

Utreddes redan 2009

Redan 2009 gjordes en utredning om Urban Ahlin och sexuella anklagelser, efter en anmälan från en yngre kvinna, bekräftar tidigare S-ledaren Mona Sahlin till DN. Mona Sahlin vill dock inte kommentera innehållet i utredningen.

Riksdagsdirektören Kathrin Flossing säger till tidningen att hon haft samtal med Ahlin kring hans ledarskap. Enligt Flossing var det "vissa saker som inte var bra".

- Det fanns några som uppfattade honom som alltför rättfram och burdus, säger hon till DN.

TT

Fakta: Talmannens roll

Talmannen är riksdagens främste företrädare. Det innebär att hen bär det yttersta ansvaret för hur arbetet i riksdagen planeras och bedrivs. Det gäller även arbetet med att hantera och motverka sexuella trakasserier eller andra arbetsmiljöproblem.

Talmannen står utanför det politiska arbetet och deltar alltså inte i debatter, omröstningar eller i arbetet i utskottet. I rang hamnar hen efter kungen, men före statsministern.

Det finns inga tydliga riktlinjer från vilket parti som talmannen ska väljas från. Sedan 1982 har dock talmannen valts från det största partiet, eller ur den grupp av partier som har riksdagsmajoritet.

Sedan riksdagsvalet 2014 är Urban Ahlin (S) riksdagens talman.

Källa: Riksdagen

ANNONS