Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Magdalena Andersson vid sitt på Byggnads kongress på fredagen.
Statsminister Magdalena Andersson vid sitt på Byggnads kongress på fredagen. Bild: Christine Olsson/TT

Andersson försvarar beslut om Nato

– Det var inte därför jag gick med i SSU eller tackade ja till att bli partiledare, säger statsminister Magdalena Andersson (S) om beslutet att söka medlemskap i Nato.
– Men man får de uppdrag man får och då måste man lösa dem, säger hon i ett tal på Byggnads kongress.

Hon berörde inte de problem som har uppstått med Turkiet i samband med medlemsansökan. I stället förklarade hon bara kort varför det varit nödvändigt att söka medlemskap.

– Bakgrunden är den illegala invasionen av ett fredligt och demokratiskt grannland, Ukraina. Vi måste ta ett omtag av den svenska säkerhetspolitiken. Det var inte något enkelt beslut att fatta, men när omvärlden förändras måste man vara bered att fatta nya beslut och göra det som krävs, säger Andersson.

I övrigt manade hon till strid mot "högerpolitiken" inför valet:

– Högerpolitiken har gjort oss svagare som land och samhälle. Vi är inte kunder, vi är medborgare, vi betalar skatt och vi gör vår plikt. Vi har allvarliga problem men människor vill inte ha mer marknadsexperiment.

Andersson tog också upp ett av Socialdemokraternas vallöften.

– Vi går till val att permanenta den höjning vi införde under pandemin av a-kassan, så att fler kan få ut 80 procent av lönen.

Hon tog även upp ett återkommande tema:

– Svensk välfärd är till för svenska folket, hela syftet med skolan är att man ska lära sig, syftet är inte att skapa vinst för utländska aktieägare. Därför ska vi återta den demokratiska kontrollen över välfärden.