Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på SD:s valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm.

"Alla har ett gemensamt ansvar"

Sverigedemokraterna bjuder in alla partier att diskutera hur Sverige ska regeras de kommande fyra åren. Moderaternas Ulf Kristersson får en särskild inbjudan.

"Varför så ledsna? Fem procent!"

En lokal SD-företrädare kliver fram till några andra sympatisörer som bänkat sig i en soffa på partiets valvaka. Men gensvaret är ganska svalt.

Sverigedemokraterna ser ut att få 17,6 procent av rösterna. Det är ett kraftigt kliv framåt jämfört med föregående val, om än något mindre än de första prognoserna. Men partiledaren Jimmie Åkesson hävdar ändå att SD är vinnare "för tredje valet i rad".

- Vi är det parti som går framåt mest och vår vågmästarställning stärks. Ulf Kristersson har ju lovat att han ska byta regering, så nu får vi se om han håller det han lovar, säger han efter att ha hållit ett bejublat tal på valvakan.

Åkesson fick en hostattack mitt i det tal som garanterat fått mest medial uppmärksamhet i hans politikerkarriär.

"Väldigt nöjd"

TT: Ni får runt 18 procent av rösterna, är du nöjd?

- Jag är väldigt nöjd. Jag har försökt hålla mig ödmjuk. Jag vet att det finns Sverigedemokrater som hade hoppats på mer, men det har varit svårt att veta på förhand. Det har handlat om någon procentenhet upp eller ner. Men nu är vi ett stort parti och vi beredda att ta ansvar för att undvika politiskt kaos. Vi måste kunna sätta oss ner och prata.

TT: Men om det inte går?

- Alla har ett gemensamt ansvar. Frågan är om de andra partierna också är beredda att göra det. Om de vill driva igenom sin politik eller om de återigen tänker göra allt för att hålla oss utanför, vilket skickar en märklig signal till väljarna.

"Kan bli extraval"

När Jimmie Åkesson klev upp på scen undrade han var alla "trevliga människor" var, när han blickade ut över publikhavet och bara såg journalister.

"Fake news", ropade någon från golvet varpå skrattsalvan förstärktes.

I talet bjöd han sedan direkt in M-ledaren Ulf Kristersson till samtal, och svarade senare till TT att det var en utsträckt hand via ett av hans få sätt att få kontakt.

- Jag har inte så många kontaktvägar till honom. Det är med jag ser ett möjligt samarbete. Men i så fall måste han välja, Stefan Löfven eller mig.

SD-riksdagsledamöter, kommunala företrädare, kandidater och gäster följde annars valvakan via tv-skärmar. Men de flesta verkade lyssna med ett halvt öra när Stefan Löfven (S) klev upp på Socialdemokraternas scen. Reaktionen när han sade att han fortsätter att verka som statsminister var minimal.

TT: Finns det risk för ett extraval?

- Den risken är överhängande. Det är väldigt jämnt mellan de traditionella blocken. Eller så pratar de med oss. Vi beredda att stödja det parti som är berett att ge oss inflytande i proportion till vår storlek, säger Jimmie Åkesson.