Åklagare Ove Jäverfelt talar med medier efter tisdagens häktningsförhandlingar i Södertörns tingsrätt gällande mordet i Skärholmen i södra Stockholm.
Åklagare Ove Jäverfelt talar med medier efter tisdagens häktningsförhandlingar i Södertörns tingsrätt gällande mordet i Skärholmen i södra Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Åklagaren: Tonåringarna var på plats vid mordet

Två tonåringar har häktats för grovt skyddande av brottsling efter mordet på en 39-årig man i Skärholmen i förra veckan.
Enligt åklagare Ove Jäverfelt befann de sig på platsen när skjutningen inträffade.
– Vi har uppgifter som tyder på det, säger han.

ANNONS

Båda tonåringarna, 17 och 18 år gamla, greps och anhölls under lördagskvällen. Under tisdagens häktningsförhandlingar i Södertörns tingsrätt meddelade de genom sina försvarare att de förnekar brott.

De misstänks båda för grovt skyddande av brottsling på en adress i Skärholmen, från onsdagen efter skjutningen vid 18-tiden fram till fredagen.

Den 39-årige mannen ska ha blivit ihjälskjuten framför ögonen på sin son när de var på väg till ett badhus. Det uppges ha skett i samband med att pappan konfronterat ungdomar vid en gångtunnel i Skärholmen i södra Stockholm.

Konfrontation

Ove Jäverfelt bekräftar efter häktningsförhandlingen att en av hypoteserna är att han sköts i samband med någon form av konfrontation.

ANNONS

– En hypotes är att det är ett snabbt skeende och att en person gör något dumt. Det kan också vara så att det är fler personer som kommit fram till att man ska göra något, säger åklagaren, som framhåller att man jobbar förutsättningslöst.

Båda tonåringarna misstänks ha befunnit sig på platsen med andra personer när mordet skedde.

– Det ska ha varit tre eller fyra personer på platsen, säger Jäverfelt.

– En person har ju mördat. Sedan om de andra har varit med håller vi på och tittar på. Vi vet att en person har skjutit.

Söker efter flera

Vet ni vilka ytterligare personer ni söker efter?

– Vi jobbar med de bitarna. Jag vill inte säga för mycket.

Under tisdagen häktades även en 16-årig pojke i samma mål, misstänkt för grovt vapenbrott.

– Han är inte misstänkt för inblandning i mordet, men hans koppling till andra personer har en viss funktion i bedömning av det brott han misstänks för, säger åklagaren.

39-åringens son är hörd och han har gett sin bild av vad som hänt, säger åklagaren vidare.

– Vi har tagit hans uppgifter och sedan får vi se hur väl de stämmer. Det kan vara svårt med chocken.

Har hittat hylsor

Han berättar att man hittat flera hylsor på brottsplatsen, men har ännu inget vapen i beslag. Man arbetar även med att gå igenom filmmaterial.

ANNONS

– Det kan vara övervakningsfilmer och sedan kan det finnas andra filmer.

Enligt polisen finns det personer som har information att lämna, vilket man nu vädjar om.

– Det finns personer som vet vad som ska ha hänt där. Vi vill att de ska berätta det för oss, säger Ove Jäverfelt.

I helgen hölls en minnesstund i Skärholmen centrum för den man som sköts ihjäl i en gångtunnel några dagar tidigare.
I helgen hölls en minnesstund i Skärholmen centrum för den man som sköts ihjäl i en gångtunnel några dagar tidigare. Bild: Fredrik Sandberg/TT
ANNONS