Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Olsson Olsén. Arkivbild.

Aftonbladets chefredaktör sjukskriven

Det har stormat kring Aftonbladet i samband med #metoo-kampanjen. Nu har tidningens publisher Sofia Olsson Olsén sjukskrivits, skriver Aftonbladet.

Tidningen skriver att pressen den senaste tiden, som ansvarigutgivare och arbetsgivare, har varit stor för Sofia Olsson Olsén. Hon har nu sjukskrivits, men hur länge är oklart.

Under tiden går Lena Mellin in som ansvarig utgivare. Mellin vill dock inte kommentera sjukskrivningen, men berättar att hon varit i kontakt med Olsson Olsén.

TT: Hur är det att ta över ansvaret nu när situationen är så pass pressad på tidningen?

- Utgivarbeslut är alltid besvärliga, även om man är ställföreträdare. Varje situation kräver sin egen överläggning, säger Lena Mellin.

Utsått hård kritik

Även Raoul Grünthal, chef för Schibsted media, har varit i kontakt med Olsson Olsén och hoppas hennes frånvaro blir kort.

- Jag har haft samtal med Sofia Olsson Olsén under helgen och har nu fått besked att hon behöver vara sjukskriven en tid, säger han till Aftonbladet.

Tidningen är en av de arbetsplatser som har fått utstå hård kritik i spåren av #metoo-kampanjen. Sofia Olsson Olsén har kritiserats för hur hon hanterat de fall som kommit upp i ljuset. Det handlar bland annat om tidigare Aftonbladet-profilen Fredrik Virtanen som anklagats av flera kvinnor för sexuella övergrepp.

En annan känslig fråga är Dokumentet 2.0 som skulle innehålla anonymiserade berättelser om sexism och trakasserier på Aftonbladet. Ett dokument som Olsson Olsén förra veckan meddelade inte kommer publiceras.

Aftonbladet har också varit i skottgluggen i den rådande diskussionen i medievärlden kring vad som ska publiceras och inte i och med #metoo-kampanjen.

Fortsatt förtroende

Under måndagen hölls ett stormöte på tidningsredaktionen med anledning av sjukskrivningen. Och enligt facket har Olsson Olsén fortsatt förtroende.

- Det går inte att svara för alla anställda på en arbetsplats, men jag upplever att stödet för henne är fortsatt starkt. Sofia upplevs av många som en väldigt rak och ärlig och varm och stark person. Hon behöver få tid att vila upp sig nu, vi vill alla att hon ska komma tillbaka, säger Susanna Vidlund, ordförande i journalistklubben på Aftonbladet, till Journalisten.

TT har sökt Sofia Olsson Olsén.